Shorthanded Rеgatta 2022 стартира в събота, 8.10 от Морска гара

Shorthanded Rеgatta 2022
07 – 09 Октомври 2022 г.
Уважаеми представители на медиите,
Официалният старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022 във Варна е с предварителен сигнал за стартова процедура не по-рано от 11 ч. на 8.10.2022г. (при подходящо време).

Състезанието е с дългогодишна история и по традиция събира елита на ветроходството.

В България ветроходното състезание е по-познато като „Самотник”, но то не отговаря на международно приетото такова „Shorthanded /single or double/”.

Състезанията от този тип са за яхти с намален брой на екипажа – един или двама.В световните морски нации, участието в регата от типа Shorthanded /single or double/, се счита за израз на чест, спортсменски дух и вяра в собствените сили и умения.

Първото издание на българския „Самотник” се проведе през 1986 г. по идея на покойният Борис Ганчев със Регатна дистанция: Поморие – Царево – „врата” пред нос Галата – Каварна – Варна.

От 2013 г. до 2017 г. регатата бе възстановена и се провежда по инициатива и организационно ръководство на варненският ветроходец и адвокат Стоян Киров с безвъзмездните доброволчески усилия на съдийските екипи и помощта на Пристанище Варна, Яхтклуб „ЛЗ яхтинг 1991” и СК „Черно море Бриз”.

През 2022г. Shorthanded Regatta (ред. бел – за двучленни екипажи) за седми път спортната проява ще се състои между 7 и 9 октомври. Състезанието е за килови ветроходни яхти с дължина над 30 фута, разпределени в Дивизии по хандикапна система ORC.

Вече има, заявени предварително – 11 яхти.
Shorthanded Regatta 2022 ще се публикува и ще може да се следи в реално време (с история) с тракер система на
https://racetracking.org/bg/events

Регатна дистанция: Варна – Балчик – Варна
Състезателни дни: 8 и 9 октомври
Очакваме Ви на 8.10.2022 г. в 10 ч. в района на пристанище LZ Yachting 1991 на Морска гара – Варна. За операторите ще има осигурена лодка за снимки.
Регатната комисия на „Shorthanded Regatta 2022” е с главен съдия Стоян Киров.

С уважение:
Стоян Киров, председател на
Организационния комитет на Shorthanded Regatta 2022 – Varna


Related posts