80. СПОРТЕН ЖУРНАЛИСТ от ВАРНА стана на 80. Дай ГОСПОДИ всекиму!

Доайенът на спортната журналистика във Варна Митко Апостолов днес навършва 80 години.
Той е роден на 10 юли 1939 г във Варна, в семейството на главен механик от параходство БМФ и майка-модистка.
Образованието си получава в родния град, а след това учи ВМИ-София със специалност машинен инженер.
Завършва висшето си образование през 1965 г. В продължение на 10 години работи в най-тежките отрасли на промишлеността-железници, тежка химия и гражданско строителство.

От 1975 г започва работа в Радио Варна, къдетоостава в продължение на 25 години. Последните 15 от тях са посветени изцяло на спортната журналистика.

Занимава се активно със спорт в младежките си години, като с юношеския отбор по водна топка на ОМК Варна става шампион на страната през 1957 г. Предава за Радио Варна от 6 Световни първенство по корабомоделизъм, когато националният отбор на България е изграден само от варненски моделисти.
В кариерата си има направени 5 интервюто с тогавашния председател на МОК Хуан Антонио Самаранч. Има повече от 450 акредитации от всякакви първенства проведени в страната ни и по света.
С гордост заявява, че притежава все още 25 папки пълни с материали, които са публикувани на спортна тема в родната преса. Дългогодишен кореспондент на БНР, на вестниците „Народен спорт“, „Кооперативно село“, „Старт“ и „Монитор“. В продължение на 10 години е бил говорител на мачовете на ПФК „Черно море“. 
Участвал е и е ръководотил много международни пресцентрове свързани с различни спортни прояви във Варна. Предавал е много спортни състезания в различните видове спорт за националното радио във Варна. През 1994 г в Радио Варна създава с новопостъпилия в спортна редакция Румен Генов спортното предаване „Спорт, само спорт, още спорт“.
Това е 4-часово предаване, в което понякога гостуват повече от 15 спортисти, треньори и спортни деятели и се излъчва на живо всяка събота. В рамките на това предаване дълги години се отразяват директно мачовете на футболните отбори „Черно море“ и „Спартак“, както и срещи на другите спортни клубове в града и региона. През годините предаването търпи промяна на името си, но съдържанието остава същото през цялото време, като това предаване все още е в ефира на Радио Варна под името „Спорт +“.
Митко Апостолов е единственият варненски журналист, който през 1993 г

присъства на мача на „Парк дьо Пренс“ между Франция и България. Мач, който се превръща в паметен за българския футбол.Митко Апостолов е семеен. Съпругата му се казва Ружа /радио инженер/ с която имат две деца-Марчо и Десислава. Синът му е солист на музикалния театър в София, оперен изпълнител и ръководител на катедра оперно пеене. Дъщеря му е преподавател в столично спортно училище.

Бате Митко има и три внучки- Марина, Йоана и Лилия.

Related posts