80-годишният ВАСИЛ КУРТЕВ се нареди до кап. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ! ОБИКОЛИ СВЕТА със собствено направена ЯХТА ВИДЕО от посрещането му във Варна:

80-годишният д-р Васил Куртев се нареди до кап. Георги Георгиев. Обиколи света със собствено направена яхта. Вижте във видео посрещането му във Варна:

При обиколката си на света по вода д-р Васил Куртев изминал 26 000 морски мили за близо 2 години. Стартът му е на 5 август 2015 г.
„Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек“, бяха първите думи на Куртев, изречени, след като привърза лодката си на кея на Морската гара.
Той разказа, че по време на плаването е имало доста трудни моменти. Автопилотът му се повредил по средата на Атлантическия океан. На други места срещал проблеми с платната, а двигателят му отказвал на няколко пъти.
„Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога“, каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с възникналите трудности. След това уточни, че най-трудно му е било в
Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря.
„По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови“, призна Куртев.
Стоматологът изработил сам 11-метровата си яхта, с помощта на брат си Неделчо. Сам поема и разходите за пътешествието.
Той е носител на три награди „Златен глобус“ на фондация „Кор Кароли“. По време на настоящото плаване той посреща 80-ия си юбилей в Индийския океан.
Така се превръща в най-възрастния българин, обиколил света сам с яхта.

Снимка БТА
Видео Пристанище Варна

Related posts

Leave a Comment