22 ДЪРЖАВИ в ДВОРЕЦА на ВАРНА за турнира по художествена гимнастика Царица Маргарита. СХЕМАТА е нова, а накрая всичко завършва с ГИМНАСТРАДА…

Снимка Народен спорт
22 са държавите, които изпращат гивнастички в Двореца на Варна за турнира по художествена гимнастика Царица Маргарита.

Мая Максимова, най-вляво на снимката:
„Както други години така и сега турнирът се провежда на две нива.
Едното ниво за клубовете в страната, разбира се и за другите държави на клубно ниво и другото ниво за всички национални състезателки, които притежават международен лиценз. Те имат право 10 дни след нашето състезание да се явят напървото световно първенство за девойки.
Досега девойките имаха само европейско и олимпийски игри за младежи.
Състезанието е в два дни, събота и неделя. От 8 до 12 часа е клубното състезание, а от 12 до 20 ч е състезанието за всички национални отбори.
Там ще видим изпълнението на българския национален отбор девойки в пълен комплект, индивидуално и ансамбъл.
Схемата на игра за първи път е много по-различна от досега в художествената гимнастика – едно момиче да играе на 4 уреда и да се класира за двубой. След това първите 8 отиват на финали.
Сега схемата е едно четири, което означава или едно момиче може да играе 4 уреда и да се класира индивидуално отборно или 2 момичета да играят 2 различни уреда и те да правят техния отбор. 
Може и както е българския отбор – 4 момичета да играят по 1 уред, те отново правят техния отбор.
Девойките играят и ансамбли, които си имат отделно техен многобой и тези държави, които са дошли и с индивидуални гимнастички и с ансамбъл отделно ще бъдат наградени отборно, защото не всички са дошли с ансамбли. Имаме само 5 ансамбъла девойки от които Грузия нямат участие индивидуално. Те са дошли. В неделя са финалите на първите 8 и индивидуално и при ансамблите.
Отделно от това има и състезание за жени. Българската представителка е Ана Келман, възпитаничка на варненския клуб ЧАР ДКС с треньор Дарина Кирякова.
Наградният фонд е във възраст жени. Там имаме и ансамбли, само 2 ансамбъла – на Турция воден от българската треньоркаКамелия Дунавска и на Израел.
Отделно след края на всичко турнирът ще приключи със състезание за най-малките подготвителни групи от варненските клубове. Така наречената гимнастрада. Там ще се изявят над 150 деца с техните съчетания рибки, русалки, розови топки и всякакви малки щуротии, които са измислили. Това ще е един празник за всички в турнира, и участници и публика.

Related posts