Ще видим ли отбора на Черно море в евротурнирите през следващия сезон?


Със сигурност няма да е неуместно ако се каже, че тимът на Черно Море е своеобразната гордост на Варна в Първа Лига, особено в последните няколко години.
Факт, е че елите на българския клубен футбол винаги е бил доминиран от столичните Левски и ЦСКА, макар в последно време да наблюдаваме новия хегемон от Разград в лицето на Лудогорец. И съвсем логично за другите отбори почти не остава възможност за успешна намеса в битката за призовите места в класирането.
Това важи с пълна сила, както за първото така и за другите две места даващи право на участие в евротурнирите, като там сме свикнали да ги виждаме окупирани от отборите на Лудогорец, Левски и ЦСКА.
И тук идва големия въпрос дали Варна може да види отбор от морската ни столица, естествено поглеждайки към Черно Море. Всъщност, не отдавна моряците показаха на всички, че са способни да поднесат големи изненади, като онази паметна победа над Левски на финала за Купата на България през 2015-та, когато зелено-белите спечелиха този трофей за пръв път в своята история.
Въпреки този грандиозен успех обаче отбора така и не успява да се доближи до местата даващи право на участие в някой от европейските клубни турнири. Факт, е че през последните 10-15 години моряците завършват почти всеки сезон в челната десетка на класирането, като тимът на Черно Море е завършвал на шеста позиция цели четири пъти. От друга страна, те имат и едно пето и едно трето място за същия период, което бе и единия от двата пъти, в които тима се класира за евротурнирите.
Последния сезон 2018/2019 обаче не бе толкова успешен за зелено-белите, макар и те да показаха по-добра игра от предходния сезон 2017/2018, когато моряците завършиха на десето място.
И въпреки, че отборът на Черно Море бе далеч от конкретните футболни залози за призовите места на Първа Лига през последния сезон, те все пак показаха никак не лош футбол съчетан с някои отлични резултати.
Именно никак не лошото представяне от страна на момчетата на Илиян Илиев дава надежда за още по-добро представяне през следващия сезон.

Отбора успя да завърши сезон 2018/2019 в първата шестица на класирането, по този начин намирайки място сред шестте клуба, които се бореха за място в евротурнирите. А на всички е ясно, че едно евентуално участие в турнир, като Лига Европа например би било донесло големи дивиденти за моряците, най-вече във финансов план. До момента обаче тима на Черно Море никога не е успявал да стигне до груповата фаза нито на Лига Европа, нито на Шампионска Лига.
Нека не забравяме, че моряците имаха шанса да играят квалификации за влизане в групите на ЛЕ през 2015-та, малко след изненадващия и грандиозен успех за Купата на България. Тогава моряците се паднаха с тима на Динамо Минск във втория кръг от квалификациите за турнира. И след не лошия резултат от 1:1 на стадион „Тича“ отбора на Черно Море претърпя много тежка загуба в Беларус, като Динамо победи нашия тим с 4:0, като по този начин сложи край на мечтите за нещо повече.
Но това не означава, че играчите на Илиян Илиев няма да направят всичко възможно за да имат шанса да се борят за своето място в евротурнирите през следващия сезон. И ако нещата се развият по план не би било толкова нелогично да видим моряците в топ 3 след края на сезон 2019/2020, а защо да не си осигурят участие в евротурнирите след нова победа за купата? Предстои да разберем.

Related posts