Треньорът на 8-те в Шампионска лига – Спартак Варна: Доказахме се сред най-добрите, всички в Европа ни уважават. Не казаха защо ме сменят в националния

МФК Спартак направи много силно представяне в Шампионската лига по плажен футбол в Назаре, Португалия, където завърши на осмо място от 50 отбора. Варненският клуб спечели предварителната си група и стигна до четвъртфиналите, където отпадна от триктратния европейски шампион и тазгодишен финалист Брага. Българите спечелиха четири двубоя, загубиха два в редовното веме и един след изпълнение на дузпи. Ето какво каза треньорът Симеон Христов:

– Г-н Христов, записахте страхотен успех, стигайки до Топ 8 на Европа! Какъв е коментарът Ви за представянето на МФК Спартак?
– Уникално постижение и повод за гордост на хората, които участваха в реализацията му. Веднага казвам, това не са само тези играчи, които бяха в Назаре. Зад този огромен успех стои работа дълги години, стои доверие и подкрепа на спонсорите и хората, които ни помагат. На практика без подкрепата на шепа наши приятели, ние няма как да реализираме и постигаме нищо, тъй като без средства за участие това ще е невъзможно.Благодаря също така на близките ни и нашите семейства и много приятели, които ни даваха нужния кураж и силна подкрепа по всички възможни начини. Изиграхме много силни мачове. Доказахме се сред най-добрите. Горд съм с момчетата от този невероятно сплотен колектив. Преминахме през тежки моменти и трудности, които ще останат скрити, но при нас винаги водещ е бил смисълът на отборния дух, на полагането на усилия да подобряваме всеки детайл от играта си и голямата ни любов към този спорт.

– МФК Спартак участва няколко пъти в Шампионската лига през последните години. Усещате ли, че сте вече разпознаваеми сред останалите тимове, които също играят от дълго време в надпреварата?
– За това говорят две неща – постиженията и отношението към нас в Европа. За първото има факти. Освен това осмо място, имаме и 12-то през 2018, както и още един осминафинал. Сега записахме и още нещо сериозно като постижение, а именно спечелената група в първата фаза на турнира, като през 2018 г. бяхме втори. Имаме записани победи над доста по-сериозни като организация и бюджети отбори. Спартак беше във втора урна при жребия, а след успеха в групата попадна сред четирите топ поставени за елиминациите. Колкото до отношението, това е най-ценното във всичко, защото понякога и да загубиш не е срамно, но именно следата и показаното носи уважението на големите в спорта. Именно за това го ценим още по-силно, тъй като усетихме уважението на всички отбори в Шампионската лига.

– Загубихте с 4:6 от класен тим като трикратния европърнец на четвъртфиналите. Брага е професионален отбор, а МФК Спартак може да се каже, че е аматьорски. Как тогава успяхте да се опънете толкова сериозно на такъв класен съперник?
– Категоричен съм, че мачът с Брага е най-силният в историята на Спартак. В този двубой аз изпитах нещо несравнимо като чувства. Отборът изигра срещата по начин, по който ако се върнем и към предишния въпрос, така, че след нейния край всички в Назаре да говорят за момчетата от България, които бяха на косъм да изумят всички с успех срещу абсолютния фаворит в турнира. В Брага всички са професионалисти, за организация и финанси може да направим отделна тема, но в спорта има много по-ценни неща и един спортист ако бъде готов да работи, често силите се изравняват.

– Какво е мнението ви като цяло за турнира? Повишава ли се нивотао на плажния футбол?

Варненци
Публична група • 8678 членове

Присъединяване към групата
Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…

– Не искам да давам оценка за турнира. Има неща, които според моето скромно мнение като организация куцат, но този турнир е върха за всеки в спорта. На едно място се събират най-добрите играчи на пясък от цял свят. В селекциите на повечето отбори се привличат класни попълнения и нивото е много високо. Не съм достатъчно компетентен да оценявам как върви нивото на спорта, в България има далеч по-сериозни експерти в тази област. Аз ще изкажа моето скромно мнение, а то е, че май всички се развиват в две посоки – организационно и спортно-технически.

– Вашият аматьорски отбор стигна до 1/4 финал в Шампионската лига с участието на много богати клубове в този спорт. Какви мнения получихте от тези тимове?
– Изцяло и само позитивни. Аз вече казах, че осмото място е повече от престижно постижение. Зад нас има отбори като шампионите на Италия, Испания и Франция, но именно отношението на всички в Назаре към нас е нашата най-голяма победа. Спартак е разпознаваем от всички, а уважението се измерва с купищата предложения за турнири, за контроли и съвместна работа.

– Има ли интерес към ваши играчи от професионални отбори от Европа след турнира?
– Ще го запазя в тайна. Само ще кажа, че играчите на Спартак са търсени, за разлика от други, които се предлагат. Няма как с това си представяне да не породят интерес към себе си, а до колкото ги познавам, това ще ги амбицира да тренират още повече.

– Да Ви върна и към една неприятна новина преди старта на ШЛ. След години като треньор на националния отбор и спечелената купа в Евролигата, Дивизия Б през 2018 г., бяхте сменен това лято. Какви Ви обясниха от БФС за това тяхно решение?
– Нищо не ми обясниха. Просто ми звънна служител, който каза, че вече не съм селекционер на отбора. Доводи и причини не получих, но аз ги знам – липса на резултати, липса на интерес да развивам отбора, липса на желание от моя страна за участие в турнири и световни квалификации и разни административни причини. Връщайки лентата назад, ми стана ясен „сценария“, но това е минало, аз гледам напред. Резултатите са плод на целия екип и отбора, аз съм бил само част. Още веднъж благодаря на всички, които през годините са били до мен и с които заедно извървяхме пътя до тук. Има една дума – отговорност. Аз съм я носил винаги, докато изпълнявах тази функция и стоя зад всяко свое решение и действие с името си. Сега е ред на други. Желая им успех и ще се радвам ако се наложи да се носи отговорност, да няма избягали от нея.

– Да ви върна и към българското първенство. Форматът бе драстично променен от осем на четири участващи тима. Това не е ли крачка назад?
– Благодаря за този въпрос! Ще кажа няколко от многото факти, а всеки който чете да си прави оценка крачка ли е, напред ли е, настрани ли е?
Всички спонсори, които четири години осигуряваха финансиране на първенството, награден фонд за всички отбори, медийно отразяване, практики като играч на мача, интервюта след срещите, снимков материал, стройна организация на турнири и ред други, се оттеглиха. В първенството участват 4 отбора. Градове като Бургас и Стара Загора вече нямат отбори и няма и турнири там. Отборите заплащат всичко по организация и провеждане на срещите (нещо, което до сега се поемаше в голямата си част от спонсорите). Желанието беше да има един предварителен турнир с три мача за отбор, и финален, което със съгласието на три от четирите отбора бе променено и все пак ще има два турнира преди финалите. Тези основни неща мисля са достатъчни всеки да прецени на къде вървим.


Related posts