Треньорът на МФК Спартак Варна СИМЕОН ХРИСТОВ: 12 години работихме за това 12-о място в ШАМПИОНСКАТА ЛИГА на Европа

Старши треньорът на МФК Спартак Варна Симеон Христов е изключително доволен от огромния успех, който неговите възпитаници постигнаха в Шампионската лига по плажен футбол. Варненци заеха престижното 12-о място в турнира в Португалия, където съперници на родния аматьорски тим бяха отбори с огромни бюджети и скъпи играчи.
„Постижението ни е плод натруда на огромно количество хора, които са били част от тима през всичките тези 12 години, в които се занимаваме с плажен футбол. Всички играчи, които през този период градиха отбора и нивото му, имат пръст в това постижение. Дълбоко искам да подчертая, че не само тези десет човека, които бяха в Назаре са забъркани в този успех, а и всички останали, които останаха по различни причини във Варна. Те също са част от този отбор, защото всички тези усилия да вървим малко-помалко напред дадоха сега този резултат. Така че всички футболисти, минали за тези 12 години през тима, могат да се гордеят с това 12-о място, то е и тяхна заслуга“, каза Христов.
Той призна, че за да заминат за Португалия, са разчитали на себе си и свои приятели. „Ние сме аматьори, отделяме от свободното си време за тази наша любов и лишенията, на които се подлагаме, трудно могат да бъдат описани с две изречения. Шапки долу за тези хора, които ни подават ръка и ни помагат от финансова гледна точка. Участваме на тези състезания като намираме средства много трудно. В голямата си част ни помага близки приятели, които обичат играта, обичат отбора и спорта“, коментира Симеон.
За него успехът е огромен предвид съперниците, срещу които се изправиха спартаклии. „Като се тегли чертата, това 12-о място е един грандиозен успех за играчите и спонсорите, тъй като мерихме сили като равен с равен с отбори, чиито бюджети са несравними в десетки пъти спрямо нашия. Техните играчи са пълни професионалисти, а щабовете и организацията им са с численост колкото на нашите играчи. Три от отборите, които срещнахме – Спортинг, Брага и Фалфала, бяха в Назаре с щабове от 30 до 40 човека, а ние бяхме само 10 играчи и един треньор в мое лице, който се налагаше да влиза да помага на отбора, защото седем срещи за седем дни са тежко състезание“, смята варненският треньор, който е начело и на националния отбор.
За турнира той бе привлякъл най-добрия състезател на Гърция –

Константинос Папастадопулос и шампионът на Англия с Арсенал и национал на страната си Терънс Боу: „И двамата са мои приятели от дълги години и от много време витаеше тази идея да ги поканя. Сега имахме кадрови проблеми аз ги помолих да се присъединят към нас и те приеха радушно идеята“.
Успехът със сигурност прави Христов и отбора му още по-жадни за големи постижения. „Много ще се радвам това да не е максимума на възможностите, което имаме, защото аз съм убеден, че ако подобрим още организацията, както и работата си като екип, и ако се намерят повече хора, които стоят зад нас, ще можем да продължим да защитаваме това постижение, а и защо не да помечтаем за нещо по-сериозно. Безспорно за мен лично най-голямото постижение в Назаре е именно признанието, което получаваме от толкова класни и сериозни отбори в Европа. Първо направихме впечатление с класирането си, а и всички видяха, че сме един изключително сериозен отбор със състезатели, които умеят да играят плажен футбол на високо европейско ниво. Освен, че получихме похвали за класирането ни, получихме и доста предложения за бъдеща работа с големи отбори от Европа“, разкри Христов.
„Накрая искам още веднъж да благодаря наабсолютно всички хора и приятели, които през тези 12 години са били част от тази идея, давали са каквото могат в името на отбора и този успех е наистина за всички, които се трудихме и положихме много сериозни усилия в тази посока. Отборът ни към този момент наброява 18-20 човека, но една част от тях поради различни причини не успяха да присъстват с нас в Назаре. Това обаче по никакъв начин не омаловажава техния дял за постигането на този резултат“, завърши треньорът на МФК Спартак.

Related posts