ТРЕНИРОВЪЧЕН УРОК, тоест час с треньор. КРАЛЕВ поздрави ВАРНА, където в 12 училища има такива часове по физическо и призова другите градове да последват примера, защото така ….

Тренировъчен урок, тоест час с треньор. Кралев поздрави Варна, където в 12 училища има такива часове по физическо и призова другите градове да последват примера, защото така се откриват бъдещите републикански, европейски, световни и олимпийски шампиони.
В профила си в социалната мрежа министърът на спорта написа:Поздравявам град Варна и общинска дирекция „Спорт“, която продължава инициативата „Тренировъчен урок“, който дава възможност на професионални специалисти по спортна подготовка да водят занятията в третия учебен час за спортна дейност по футбол, тенис на маса, баскетбол, лека атлетика, хандбал, ръгби, айкидо, вдигане на тежести, спортно ориентиране, шахмат, спортни танци, модерен балет в 12 училища в града.

Идеята за влизането на квалифицирани треньори в допълнителните часове по физическо възпитание бе повдигната и реализирана от мен по време на първия ми мандат като министър на младежта и спорта, когато по моя инициатива тя залегна в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Искам да благодаря на варненската община, че показва толкова добро отношение към спорта в образователната система.

Професионалните треньори допринасят за изграждане на качествена физическа култура и физическо образование у децата и часовете ще придобият съдържание. Това е пътят за възраждането на българския спорт. Призовавам директорите на училищата и кметовете да последват примера на Европейския град на спорта за 2019-та и да използват възможността да допуснат квалифицирани треньори. В момента едва 30% от българските деца и младежи се занимават със спорт. Аз смятам, че треньорите в училищата ще предизвикат едно ново отношение и любов у децата към спорта и ще им помогнат да открият най-подходящия спорт за активни занимания.

При реализиране на дейностите са спазени нормативните изисквания съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, като урокът ще се провежда безвъзмездно за училището от лицензиран треньор по вид спорт. Щатният учител по физическо възпитание и спортсъщо участва в урока, като по този начин се запазва дисциплината и атрактивността при провеждане на тренировъчния урок.

За целта се селектират желаещи клубове и спортни организации, които посочват подходяща възраст и квалифициран треньор, които ще води урокът в училище.

Спортните клубове водят часа безвъзмездно, като имат достъп до децата, презентират спорта си и могат да правят директен подбор на талантливи и активни деца за своя клуб или школа.

Related posts