Регата Varna Channel Cup от 23ти до 26-ти май! Варненци могат да наблюдават отблизо яхтите на следните места: …

Шестото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 23-26 май.
Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката.
Този тип регати са изключителна атракция и забавление за цялото семейство, позволявайки пряк контакт с екипажите и максимално близко наблюдение на яхтите, задвижвани от природните стихии.
Зрителите ще могат да наблюдаватсъстезанието от непосредственна близост от брега на Аспарухово, както и от новата пешеходна зона на Варненското пристанище.
Очаква се в надпреварата да се включат около 250 ветреходци на 35 яхти от различни класове.
Една от големите атракции в програмата е провеждането на така наречените Pro-Am или демонстративни гонки.
Те позволяват в екипажите да се включат граждани, които искат за първи път да се докоснат до изпълнения с адреналин, вятър и морска сол ветроходен спорт.
Тези гонки по традиция ще се проведат на 23 май от 15 ч., а гражданите, желаещи да се включат следва да изпратят предварителна заявка на фейсбук страницата на събитието.
„Варна е уникално място с възможността за провеждане на такъв тип регата, която съчетава гонки в открито море с преходи канал-езеро и би било срамота да не се възползваме от тези природни дадености. Много малко са регатите по света, които предлагат подобна атракция, а емоциите за публика, за родители с деца е неописуема. Те буквално могат да помахат и да окуражават екипажите от брега. Възпитаването на подобна култура на уважение към спорта и морето е от изключителна важност за младите хора на нашия град“ – споделя организаторът Лъчезар Братове от яхтен клуб ЛЗ ахтинг 1991.
На 24-ти май регатат ще бъде част от програмата за честванията на 24-ти май, а близо 400 балона с буквите от българската азбука ще полетят в небето в деня на старт на състезателните гонки. Този етап вече стана популярен като Регата на буквите.

Удобни места за наблюдение23-ти май от 15:00 до 17:00ч.
Pro-Am Race Морска градина

24-ти май от 11:00 до 18:00ч.
Морска градина

25-ти май от 11:00 до 18:00ч.
Кв. Аспарухово – Южен бряг
Морска гара- Варна – пешеходна зона

26-ти май от 10:00ч.— 17:00
Централен плаж
Морско казино

Related posts