РАДО СТАНЕВ в интервю: Работим за СПАРТАК ВАРНА без нито един лев заплата, трябва помощ от ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР

Една от ръководните фигури в Спартак Варна – Радостин Станев, коментира случващото се в клуба. “Соколите” се завърнаха в професионалния футбол, като от есента ще играят във Втора лига.

“Доста сериозна борба беше. Първата и основна цел бе да си върнем базите и стадиона, защото Спартак беше разграбен безцеремонно от хора, чийто имена не искам да цитирам. И пак благодарение на премиера Бойко Борисов, на община Варна, на господин Иван Портних и естествено, на нашия Управителен съвет, успяхме да си върнем базата и стадиона. И от там започнахме нашия проект за връщане на Спартак в професионалния футбол”, каза Станев в интервю пред сайта Букмейкър-Рейтинги.

“Успяхме да постигнем това нещо, но за съжаление лично азкъм малко разочарован, защото очаквах, че след толкова свършена работа би трябвало бизнесът във Варна, а и не само, да обърне сериозно внимание. Спартак Варна е клуб с огромни традиции. Винаги съм казвал, че за мен, ако искаме да имаме отново футбол на ниво, точно тези клубове, тези центрове, които са били фактори, трябва да се възродят. Защото това, което се случва напоследък, е безумие. Не искам да обиждам хората, които се занимават с футболните проекти – дори напротив, те дават пример как трябва да се работи, но за мен човек заслужава да инвестира в един клуб, когато има фенска маса. Ние сме клуб с традиции, с огромна фенска маса, с доста успехи на българско ниво, участие дори и на международна сцена. Апелирам и чрез вас, хората, които могат да помогнат във Варна, и изобщо, да помогнат на Спартак, защото наистина ни е малко трудничко. Ние лесно няма да се откажем – хората, които сме се събрали в Управителния съвет. Ще осигурим бюджета заедно с помощта на община Варна. Успешно ръководим базата – сключваме договори, търсим и други рекламодатели. Каквото зависи от нас, го правим, но голямата ни болка и желание е както всеки един клуб да имаме един генерален спонсор. Аз като юноша на Спартак имам желание да обърнем внимание и на децата, да инвестираме в базата. Децата и родителите имат големи очаквания към нас – нормално е. Искам да им създадем условия за добро развитие”, допълни представителят на Управителния съвет. 

На въпрос, как върви ремонтът на стадиона, бившият вратар отговори: “За наше голямо съжаление нещата се забавят. На юбилея миналата година имахме постигната договорка с голям европейски гранд, когото да поканим на нашия стадион. Надявахме се още тогава ремонтът да е приключил, за да поканим отбора, да направим грандиозен празник. В момента има проблем, който е изцяло в компетенцията на община Варна. Тук е мястото да кажа, че аз наистина съм очарован от общината, която ни помага страшно много. Те видяха, че Спартак е кауза, която си заслужава. Благодаря на община Варна, на кмета и на всички общински съветници, защото без тяхната подкрепа, нямаше да успеем. Ние поехме клуба не от нулата, не знам от минус кое ниво беше, но и Общината страшно много помогна. Иска ни се с магическа пръчка да се получават нещата, но реалността е друга.”

На въпрос, “Не е ли малко странно Спартак, голям град, какъвто е Варна и традициите на този клуб да не генерира интерес от страна на бизнеса?”, Станев коментира: “И за мен е доста странно. Мога да кажа, че Спартак наистина заслужава и мога да ви убедя в това. Ще ви дам пример – повечето президенти взимат един футболен клуб с един стадион с никакви приходи. Ако ние започнем да разговаряме със сериозни хора, ще им покажем какво имаме като потенциал. Ние правим така, че наистина изкарваме приходи от базата. Имаме мини игрища, тенис корт, зала и други обекти, от които се получават средства. В момента разполагаме с 200 деца в школата, базата ни е с три терена, от които един изкуствен, а другите занемарени – за съжаление… Ако и тези терени се оправят, имаме потенциал да привлечем около 500 деца. Това означава още работни места за треньори. Мога да уверя, че почти 50% от издръжката на Спартак може да идва от приходите, които генерираме от базата и прилежащите обекти към нея. Знам, че нашите фенове чакат да се върнем на стадиона с огромно нетърпение. Убеден съм, че на първия домакински мач ще имаме 6-7 хиляди на стадиона! Лично аз, ако имам финансова възможност,бих бил първият, който ще финансира родния си клуб.”

“Всички ние работим, абсолютно казвам го с чиста съвест – без нито един лев! Никой от нас не иска нито един лев. Дори, ако имаме възможност, помагаме финансово. Никой от целия УС не е на заплата. Защото и такива слухове чух във Варна. Аз съм от 7 годинки в този клуб, каквото мога, правя на драго сърце. Чест прави на Боби Георгиев, на Мартин Зафиров, кито са го приели този клуб до себе си и полагат неимоверни усилия. Не искам да пропускам никого – Стефан Калименов. Ами Тодор Стойков!? Ние с него се познанваме от деца, той винаги е бил фен на Спартак. Тошко също се включи в нашата кауза. Той е разпознаваем човек, помага с каквото може”, допълни още юношата на Спартак Варна.

“Във Варна имам доста близки приятели, свързани с Черно море. Винаги сме уважавали хората от Черно море, защото това е голям клуб с традиции. Даже им завиждам благородно, че имат такъв сериозен спонсор. Един ден и ние се надяваме да имаме, защото също го заслужаваме. Говорим за местната власт и помощта и ви казах колко ни помагат от Община Варна. Ами нали ние затова развиваме футбола, за да помагаме на младите. А не да оставяме тези дечица с цигари и наргилетата. Опитваме се да ги правим хора, да изграждаме и възпитаваме характерите им. От това по-хубаво има ли?! Преди няколко дни отидох до Варна, срещнахме се с господин Портних, прие ни и говорихме дълго. Обсъдихме взаимни идеи. Това, което той ни е обещал – не говоря за пари, а за контакти, ако 50% се случи, бихме били добре”, коментира още Радостин Станев.

Related posts