ПОЧИНА създадетят на РЪГБИТО във Варна, на…

На 82 г. след тежко боледуване ни напусна Иван Иванов – създател на ръгби спорта във Варна и в страната. От 1955 г.


е треньор по ръгби, като преди това е изявен състезател по лека атлетика. Може й да звучи странно, но като лекоатлет той има постигнати 7,35 м на дълъг скок. Спира кариерата си поради травма, пише narodensport.eu.
От 1962 г. е разпределен като специалист в първата национална секция по ръгби в столицата. С отбора на “Локо” (Сф) има спечелени 10 шампионски титли, като треньор. Бил е в кариерата си и секретар на Българска федерация по ръгби – от 1955 – 1962 г. Печели конкурс и става преподавател по физическо възпитание в Медицинския университет, а по-късно е и ръководител на катедрата, където остава до пенсионирането си.
Изкарал е специализация по ръгби във Франция. Иван Иванов е бил наставник на националния отбор на България, а след това и на варненския “Спартак”. Най-големият успех е 3-ото място през 1964 г. на Световния събор в Стара Загора.
Национален селекционер е от 1962 г, в продължение на повече от

20 г. В началото на ХХ век създава и клуб “Варна”, с който възстановява традициите на ръгби спорта в морския град. През 2015 г. е обявен за Почетен гражданин на Варна.
Опелото ще бъде във вторник в 14,30 ч. на Старите гробища. Час по-късно в гробищния парк в

Аспарухово е и погребението.

Related posts

Leave a Comment