ПОЧИНА спортния журналист ПЕТЪР ГЕРЧЕВ, на …. ТВОРЧЕСКИЯТ му път… Ще го запомня с репликата: ….

Почина спортния журналист Петър Герчев, на 84-годишна възраст. Бат Петьо отдаде 60 години от живота си на журналистиката. Кариерата му започва през
1952 г в Радио Варна. Година по-късно става щатен кореспондент на вестник „Народен спорт”, на която длъжност се пенсионира след 40 години. През този период е сътрудник на Радио Варна и местните вестници, сред които „Народно дело”, „Полет”, „Запалянко”, „Черноморие”, „Черно море” , „Морски труд” и „Позвънете”. След пенсионирането си продължава да сътрудничи на варненските печатни издания, пише и сценарии за ТВЦ „Варна”, по които се реализират и филми, излъчвани в ефир от националната телевизия.
Бил е 10 години сътрудник на агенция Франс Прес и 12 години завежда офиса на агенция Ройтерс във Варна. По време на творческата си дейност Герчев отразява не само спортния живот във Варна, а и много други събития в града. Неговите публикации, подробно описани в каталозите на Окръжната библиотека, се отличават с активна гражданска позиция по актуални теми на деня и чувствено журналистическо перо.
През професионалната си кариера е получил много награди. Избран е за
спортен журналист на Варна за XX век. Правителството го удостоява с орден „Кирил и Методий II степен”, а Община Варна – с „Награда Варна” и почетния знак с лента „За заслуги към Варна – златен”.
Герчев написа книгите Един век „Черно море“ и Спортен алманах на Варна. Погребението е на 29 май от 13,30 ч. Ще го запомня с репликата към спортистите: Не е важно какво правите вие, а какви пишем ние! Почивай в мир.

Related posts

Leave a Comment