ПОЧИНА почетният гражданин на Варна треньорът Марин Славов, на 79.

Почина почетният гражданин на Варна треньорът Марин Славов, на 79.

Днес сутринта си отиде един от големите треньори на България – варнененцът Марин Славов.

Заслужил треньор по самбо и класическа борба, международен съдия, почетен гражданин на Варна, всеотдаен човек.

Дългогодишен жител и на с. Казашко. Живя и в Америка при внуците.

Той създаде европейски и световни шампиони в двата спорта. Не жалеше време, труд и сили, беше всеотдаен, настойчив и благ!Освен невероятни успехи в няколко бойни дисциплини, бай Марин (така го наричаха всички!) беше и най-добрият кларнетист в града и ръководител на един от най-известните фолклорни оркестри от преди 1989 г, пише сайтът Варна новини.

Сред неговите възпитаници най-малко 30 души са станали капитани далечно плаване, има около 70 – 80 инженери и 40 – 50 лекари.

„Като се върна назад във времето, виждам, че каквото съм постлал, е добро и съм оставил нещо след себе си“, каза ни преди време Марин Славов.

Началото на спорта самбо във Варна се слага през 1974 г. в ЖСК „Спартак“ под ръководството на треньора Марин Славов. През 1992 г. във Варна се създава СК „Одесос“ с главен треньор Марин Славов. Първи председател на клуба е Йордан Стоянов. Първият медалист по самбо за Варна е Георги Митаков (състезател на ЖСК Спартак). Най-голям успех за черноморската столица в този спорт постигна Анатолий Желязков – световен шампион.

Главният треньор на клуба по самбо и джудо Марин Славов се изгуби за няколко години от спортните страници на вестниците и сайтовете. Ковачът на шампиони се скри в Америка, при сина си. След като почина жена му избяга в Атланта, щата Джорджия, който е колкото три Българии. Идва си всяка година, но повече време е там. Сега обаче ще остане до 2012 година, когато клубът му става на 20 години, за да прави нови шампиони, пише сайтът Варна спорт през 2009 г.

„Тази година отидох през май и се върнах за Коледа. На всеки два месеца сълзите ми текват. Там имам всичко, но Варна ми липсва. Няма го българския дух на живот. При семейството на сина ми съм, с внуците Виктор на 7 г и Мартин на 12 г, но нищо не е като тук. Синът ми Милен Славов и снахата Диляна се познават от музикалното училище във Варна. После завършиха музикалната академия в София, тя е магистър „пиано“, а синът ми магистър „кларинет“, разказа Славов преди 11 години.

Бай Марин е роден във варненското село Тръстиково и никога не забравя откъде е тръгнал и къде отива.

Почивай в мир бай Марине!

 
Варненци
Публична група • 7031 членове

Присъединяване към групата

Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…
 Related posts