Почина варненското Чудо във футбола. Поклон!

Почина варненското Чудо във футбола. (На снимката вляво).

Поклон!

Дамян Георгиев – Чудото (12.1.1950 – 7.5.2022)

В 9 сутринта на 7 май ни напусна един от идолите на варненския футбол.

9 годишен Дамян започва да тренира спортна гимнастика и две години по-късно при упражнение на халки, при опит да направи „кръст“ пада и си чупи ръката.

Не му допада и отношението на треньора Радил Рашков и се записва да тренира футбол в „Черно море“ при Атанас Аврамов – Кафето. Играе футбол и в училище и е градски първенец с у-ще „Димчо Дебелянов“.Дребен на ръст, но бърз, техничен и с добър завършващ удар, Дамян е включен в юношеския отбор на Д. Димитров – Клечо още като 13 годишен. Участва в турнетата на отбора в Мьонхенгладбах и Дюселдорф, ГФР. С него, юношеския отбор на „Ч. море“ печели бронзовите медали в юношеската „А“ група, а Дамян е голмайстор на първенството с 32 гола.

Таланта му е забелязан от националните селекционери и 17–годишният Дамян Георгиев е повикан в юношеският нац. отбор, където за съотборници има Румянчо Горанов, Павел Панов, Георги Денев и Красимир Борисов. През 1969 г., под ръководството на Дим. Дойчинов, този отбор печели купата на УЕФА на турнира в ГДР, където са победени последователно ГФР (1:0), Испания (3:1), Франция (3:1), СССР (3:0), а на финала в Лайпциг, срещу домакините от ГДР, жребият определя България за победител, след равен резултат (1:1) в редовното време и продълженията.

Дамян излиза като титуляр във всички тези мачове и е автор на един от головете срещу Испания. Като участник в младежкия нац. отбор Дамян играе в ¼ финала срещу Холандия в Плевен (2:2). В отбора на гостите личат имената на Рууд Крол и братя Ван дер Керкхоф.

18-годишен, Дамян вече се налага като титуляр в първия отбор на „Ч. море“. За статистиката остава с бащиното си име, тъй като в отбора все още играе Никола Димитров. Изпълнявал е различни функции в нападателното звено, но играе най-вече като ляво крило. Поради внушителната му визитка на все още крехка възраст и уменията му на терена, запалянковците му дават прякора „Чудото“.

Заедно с Божил Колев, К. Тахмисян и Пл. Христов, Чудото е част от най-талантливото поколение на черноморската школа.
След отпадането на „Ч. море“ в „Б“ група през 1976 г., Дамян става водеща фигура и капитан на отбора. Следващия сезон „Ч. море“ се завръща в „А“ РФГ, но Дамян изпада в немилост при тогавашния треньор Иван Василев.

Измъчват го и продължителни контузии. Така, едва на 28 години, Чудото приключва състезателната си дейност и решава да се отдаде на треньорската професия.След завършване на 2-годишна треньорска школа в НСА (тогава ВИФ), Дамян е назначен за треньор в ДЮШ на „Ч. море“ и тренира полуинтернатната паралелка в у-ще „Жечка Карамфилова“ и футболната паралелка в Спортното у-ще, където негов възпитаник е сегашният ст. треньор на „Ч. море“ Илиан Илиев.

През 1992 г. Дамян е назначен за треньор на „Ботев“ Нови Пазар, където привлича 7 свои футболисти от школата на „Ч. море“ и спечелва място в „Б“ РФГ, което е първо, историческо за отбора. През сезон 1994-95 Дамян води „Локомотив“ Каспичан, след което продължава треньорската си дейност в „Ч. море“, където през 1996 г. е ст. треньор.

От 1996 до 2014 г. Дамян Георгиев работи като администратор в зоналния футболен съюз, пише футболният варненски историк Велико Димитров.

Синът му Георги Дамянов записва мачове с екипа на „Ч. море“ в Б група през 1990-те
От 2014 г. Чудото живееше във Флорида. Разговорът с него проведе Роман Керековски.
В последните месеци Чудото имаше сериозни здравословни проблеми.
Почивай в мир, Чудо.


Related posts