ОХ БАБАЧКА! По 12 000 лв за всеки клуб от ТРЕТА ЛИГА, подарък от УЕФА

Ох бабачка! По 12 000 лева за всеки клуб от трета лига. Подробностите!От началото на 2018-а година футболните отбори от трета лига в България ще получават еднократно всяка година по 10 000 – 12 000 лева. Сумата ще е част от заработените пари от българските клубове в европейските турнири, съобщи за „Петел” шефът на ЗС на БФС (Варна) Георги Мирчев.
„Това бе една наша стара идея и се радвам, че се реализира. Постигнато е съгласие част от приходите на нашите отбори в евротурнирите да се дават и на клубовете в трета лига. Редът е следният – парите от УЕФА идват в Професионалната лига. Част от тях се прехвърлят на Аматьорската лига и тя ги разпределя по равно за всеки третодивизионен клуб у нас. Това прави по 10 000 – 12 000 веднъж в годината. Подобни средства ще са от полза за клубове със 60 000-70 0000 лева бюджет”, заяви Мирчев. Последният изрази също задоволство от новия формат, по който се провежда първенството в Трета лига – Североизточна група.
„Аз не съм притеснен, че в нашата група са най-малко отбори – 11. Напротив, доволен съм, че сега има повече равностойни тимове и повече равностойни мачове. Освен това

via GIPHY

никой не се отказва по време на сезона, както ставаше преди. Този формат е удачен и се надявам нашата група наистина да се окаже така желаното предмостие между детско-юношеския и мъжкия футбол. Защото, когато един талант излезе от юношите и не може да влезе при мъжете на своя клуб, той отива най-често в третия ешелон. И там, ако участва редовно в мачове под напрежение, получава шанс да развива качествата си и един ден да играе професионален футбол”, допълни Мирчев.
Той изрази задоволство, че на Североизток в Балчик се придържат към футболния модел, но и съжаление, че утвърдени футболни центрове, като Шумен и Силистра не функционират.
„В Балчик показаха как трябва да се прави футбол във „В” група. Направиха си базата, инвестираха в свои кадри и обиграха за две-три години отбор, който влезе подготвен във Втора лига и неслучайно е и фактор в нея. На другия полюс обаче саШумен, където са се играли и евромачове, и Силистра, чийто тим беше с традиции и в „Б” група. Надявам се с общинска подкрепа и ангажираност тези два центъра да бъдат възродени, като в лицето на ЗС на БФС (Варна) ще имат коректен партньор и съдействие. Ние винаги подкрепяме всяка община, която иска да подпомага развитието на местния футбол на всяко едно ниво”, завърши Мирчев.

Related posts

Leave a Comment