Организираната престъпна група ГРОБ Варна краде от ремонта на стадион Спартак през 2 пъти по-скъп бетон и арматура, седалки по 1500 лв едната, ….

Повече от два пъти по-висока от пазарната е цената, на която Община Варна смята да ремонтира злополучния градски стадион „Спартак“. Това казаха днес общинските съветници Ивайло Митковски и Николай Капитанов („Демократична България“). Коментарът им беше по повод предложението на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) за отпускане на близо 3 млн. лв. от бюджета на общината за ремонтни дейности на стадиона. То бе прието с гласовете на мнозинството в доминирания от ГЕРБ Общински съвет във Варна, на последното му заседание, пише Дневник.

Справка с приложената към предложението количествено – стойностна сметка показва, че само бетонът, предвиден за ремонтните дейности по стадиона, е калкулиран поцена, завишена два пъти спрямо пазарната.

Според отразеното в документацията за ремонта заложената цена на 1 куб. м. бетон е 300 лв.

„Звъннете в който и да е бетонов възел и оттам ще ви кажат, че цената на 1 куб. бетон е около 90 лв., каза днес Митковски. Ако заложите 12% печалба, колкото е масово прилаганата ставка, цената става около 140 лв. При евентуално използване на бетон-помпа може да се стигне и до 150 лв. Но 300 лв. за 1 куб. м. бетон е два пъти повече дори от най-раздутата цена“, каза още той.

За аналогично раздуване на цените на бетона, но този път при ремонта на язовири в страната, вчера спомена и служебният министър на икономиката Кирил Петков. Като пример за раздута цена той цитира случаите с язовирите „Пазар дере“ край Ловеч и „Злати войвода“ 3 и „Злати войвода 4“ край Сливен. Там кубическият метър бетон е бил калкулиран на цена между 214 и 219 лв. Но макар и явно завишена, тя се оказва с около 80 лв. по-ниска от тази, предвидена за ремонта на варненския стадион „Спартак“.

„При обемите заложени за ремонта на стадиона, цената от

300 лв. за един куб. м. бетон формира около 150 хил. лв. над пазарната за целия обект“, каза Митковски.

Варненци
Публична група • 8345 членове

Присъединяване към групата
Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…

Явно завишена е и цената на арматурата, заложена в проектно-сметната документация, приложена към решението, гласувано от мнозинството около ГЕРБ вчера. При пазарна цена от около 2.10 лв. за доставка и монтаж на армировка заложеното за ремонта на стадион „Спартак“ във Варна е 3.30 лв. на кг, което за цялото предвидено количество прави

разлика от 60 хил. лв. спрямо пазарните цени

Пак според количествено – стойностните сметки, приложени към предложението на Иван Портних за нуждите на ремонта, са предвидени и над 5 хил. т баластра за около 100 хил. лв.

Особено фрапираща обаче е цената, предвидена за 4 делегатски седалки, които трябва да бъдат доставени и монтирани на стадион „Спартак“. Заложената за тях цена е близо 6.1 хил. лв., което прави по 1500 лв. само за една седалка.

За ремонт на стадиона през 2018 г. вече бяха отпуснати 1 млн. лв. с личното разпореждане на бившия премиер Бойко Борисов. Това стана след серия от протести, организирани от феновете на футболния клуб „Спартак“.

Това е същият стадион, който стана известен с

един от най-трагикомичните строителни гафове

на администрацията, управлявана от Иван Портних. Малко след като кабинетът на Борисов отпусна парите за ремонт при реконструкцията на градския бул. „Васил Левски“ през 2019 г., заради липса на проект новото му трасе мина направо през трибуните. Това стана по-малко от месец, след като варненският кмет се закле пред фен клуба на „Спартак“, че от съоръжението „няма да падне нито една седалка“.


Related posts