Нов играч в Морето. Легенда празнува 70-годишен юбилей

Нов играч в Морето.Защитникът Цветомир Панов направи първа тренировка с Черно море. Десният краен защитник подписа договор с “моряците” в четвъртък и от днес започна подготовка с варненци. Заниманието се проведе на стадион “Младост”, като треньорският щаб заложи на силови упражнения.

Заради болежки на облекчен режим се готвят Мехди Фенуш и Юго Кононго. По индивидуална програма тренира и младият Емил Янчев.

Преди заниманието отец Добромир благослови футболистите. Той ги поръси със светена вода и им пожела да са здрави и да постигат много успехи с Божията благословия.

За събота “моряците” получиха почивка, а в неделя подновяват двуразовите тренировки. В сряда Черно море ще стартира серията от контроли срещу тима на Черноморец Балчик, като мястото и точният час на спаринга ще бъдат съобщени допълнително.

Легенда на Черно море празнува 70-годишен юбилей.Божил Колев е роден на 12 януари 1949 година. На 11-годишна възраст започва да тренира футбол в школата на Черно море. В мъжкия отбор дебютира на 13 август 1967-а при домакинската загуба с 2:3 от ЦСКА. Макар и само на 18 години, той започва като титуляр в защитата на варненци и дори бележи втория гол в тяхна полза.

През лятото на 1970-а преминава в ЦСКА, където играе до 1979.

По 5 пъти е шампион и носител на Купата на България. С 373 мача и 74 гола в „А“ група, ¼-финалист за КЕШ. Заслужил майстор на спорта. За ЦСКА е изиграл 254 мача и е отбелязал 63 гола. В Черно море има 119 мача и 11 гола. Два пъти е носител на Купата за спортсменство в групата на майсторите и Футболист №2 на България през 1975 година.

Той е варненският рекордьор по участия в националните гарнитури: 60 мача и 8 гола в мъжкия, 9 – в младежкия и 14 – в юношеския тим на страната. Участник на финалите на Световното първенство през 1974 г., където играе и в трите мача. Шест пъти е извеждал мъжкия отбор като капитан.

Бил е и помощник на националния селекционер Христо Бонев на финалите на Световното първенство през 1998 г., треньор на ЦСКА, на кипърските Омония (Никозия) и Неа Саламис Фамагуста, играещ треньор в родния си отбор и старши треньор на Черно море (три пъти), Добруджа и Автотрейд.

Футболист №1 на Варна за XX век и 18-и в класацията на ФИФА за най-резултатните защитници в националните първенства. Почетен гражданин на Варна.

Related posts