НАИМ УМРЯ, олимпийски шампион от Варна за бягството му от България в Турция: Изниза се през едно малко прозорче на тоалетната в Сеул, БИОГРАФИЯТА му

Наим умря. Олимпийският шампион по бокс от Варна Ивайло Маринов разказа преди месец за бягството на Наим Сюлейманоглу от България в Турция по време на игрите в Сеул през 1988 г:Вика ми отивам до тоалетната. Бяхме в олимпийското градче. Чакам го, другите питат за него, викам им отиде до тоалетната. Отваряме вратата, няма го, прозорчето отворено. Ама едно малко такова. По-късно в новините съобщиха, че олимпийският шампион по вдигане на тежести Наум Шаламанов е вече в Турция.
Биографията
Наим Сюлейманоглу (на турски: Naim Süleymanoğlu) е българо-турски щангист. Той печели три олимпийски титли, става седем пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести.
Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.
По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 годинаШаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.
Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Related posts

Leave a Comment