МИНИСТЪРЪТ дада старта на втория МАРАТОН ВАРНА! Видео: … ПОБЕДИТЕЛИТЕ са от Мароко, Кения и …..

Колоната на варненския маратон потегли в 10 ч от площад „Независимост“ (до Операта), а стартът даде новият стар министър на спорта Красен Кралев. Победители в класическата дистанция 42,195 км са мароканци. Първи с време 2,20,33 часа е Абделхади Таяр, който остави зад себе си състезаващия се за Италия български зет Ахмед Насеф и Юсеф Сбаай. Двамата кенийци финишираха четвърти и пети, а първият българин е шестият в крайното класиране Димчо Мицов с време 2:41:59 часа.
При жените победителка стана
Рут Мацебо (Кения) с време 2:44:58 часа. Така тя също остана с шанс за супербонуса като за целта трябва да победи и в София. Зад Мацебо остана етиопката Бетелехем Серб (2:45:12) и кенийката Бети Чеплетинг (2:49:21).
Трасето преминаваше през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред прохладата и уникалните панорамни алеи на Морската градина с прекрасен изглед към морето. За второто издание са направени минимални корекции по маршрута в парка с цел да улеснят атлетите.
Дисциплините бяха:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
– 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
– 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
– 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18
години към деня на състезанието).
Видео на старта:

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на
старт/финала според изисквания на ИААФ. Организатори са Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, СКЛА Черно море и БФЛА.

Общият награден фонд и тази година е 49 000 лв., разбит в 44
индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км.
Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв., останалите премии са публикувани в сайта на маратона. Във Варна ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Related posts

Leave a Comment