Мароканец грабна 20 000 кинта от МАРАТОН ВАРНА. Спортният министър: Ковид отмени масовият старт, но при професионалистите на 10, 21 и 42 км всичко беше ОК.

Мароканецът Юсеф Сбаи спечели петото издание на маратона във Варна, преминавайки през 42.195-километровото трасе за 2.17:25 часа.

С тази първа победа във Варна мароканецът спечели всички български маратони и грабна 20 000 кинта награден фонд.

След него финишира кениецът Дънкан Коеч с 2.17:37 часа, а трети остана Жан Симукека от Руанда с 2.17:51 часа.

При жените най-бърза беше представителката на Уганда, Клементине Мукаганда, която със своя резултат от 2.35:14 часа счупи рекорда на трасето в морската столица.Състезаващият се за България Исмаил Сенанджи завърши на шесто място в крайното класиране, финиширайки на малко повече от 6 минути след победителя.

В топ 10 при мъжете попадна още един българин – Шабан Мустафа, който пресече финала осми на 12.10 минути след шампиона.

При дамите Клементине Мукаганда от Руанда спечели надпреварата с време 2.35:14 часа, с което постави нов рекорд на трасето във Варна.

Втора финишира Джебет Наом от Кения с време 2.35:21 часа, а трета остана Карен Ван Проен от Белгия – на 7.17 минути след шампионката.

От българките най-добре се представи Надежда Ангелова, която завърши осма на 27.35 минути след победителката.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт и награди победителите в петото издание на маратона на Варна.

През тази година по класическата дистанция от 42.195 км потеглиха 134 атлети.

“Много съм щастлив, че за пета поредна година се провежда този маратон, който е част от веригата „Бягането като начин на живот“. Основната ни цел е чрез нея да се популяризират дългите бягания в цялата страна. Това е един успешен проект, а състезанията всяка година стават все по-силни. В условията на пандемия масовият старт във Варна беше отменен. Останаха само професионалните състезатели на 10, 21 и 42 км. Трасето е отлично, което дава възможност да видим силни бягания”, заяви министър Красен Кралев преди старта на състезанието.

Маратонът във Варна се проведе под неговата егида, като той отбеляза, че организаторите са взели всички необходими мерки, за да гарантират нормалното провеждане на надпреварата в условията на пандемия от коронавирус.

 
Варненци
Публична група • 5535 членове

Присъединяване към групата

Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…
 

“Важното е да бъдат спазвани всички мерки, които са наложени от правителството. Това е валидно както в спорта, така и във всички сфери на обществения живот. Те са абсолютно достатъчни да предпазят нашите сънародници. Призовавам всички към една по-голяма дисциплина, защото това ще допринесе за по-лекото преминаване през пандемията.

Тежко е навсякъде. Министерството на младежта и спорта направи всичко възможно да подпомогне спортните клубове и федерации, за да се справят с тази ситуация. От финансова гледна точка са напълно обезпечени. Въпросът е да може да се подсигури тренировъчният процес и състезанията. Много трудно е да се прави спорт без публика, но трябва да свикнем и с тази реалност, защото здравето на спортистите, на феновете, на нашите сънародници е по-важно от всичко”, допълни спортният министър.

В полумаратона на 21 км участваха 245 атлети.
Най-бърз при мъжете беше Богдан Семьонович (Украйна), който завърши за 1:05:26 часа.
При жените над всички беше Франсис Ньомокунзи (Бурунди). Тя даде време 1:12:46 часа.
312 състезатели се включиха в надпреварата на 10,5 км. При мъжете спечели българинът Стоян Владков, който финишира за 33:38 мин.
При дамите сръбкинята Оливера Йевтич взе победата с време 37:10 мин. Тя изпревари българките Маринела Нинева и Силвия Георгиева.


Related posts