КРАСЕН КРАЛЕВ: Нямаме МЕДАЛИ от ОЛИМПИАДАТА, защото НЯМАМЕ СПОРТНА ЗИМНА БАЗА… Спортистите ни тренират в ЧУЖБИНА, тук нямаме съоръжения за ….

Министърът на спорта Красен Кралев коментира и българското представяне на олимпиадата в Южна Корея, като заяви, челипсата на спортна инфраструктура за зимни спортове у нас е една от причините за липата на медал.
Най-доброто класиране на родни олимпийски спортист в Пьонгчанг е шестото място на сноубордистката ни Александра Жекова.

„При положение, че няма медал, няма как да бъдем доволни. В действителност нямаме и големи традиции в зимните спортове. Имаме успехи, имаме 6 медала, но те по-скоро са плод на индивидуалния талант и гения на отделни спортисти, отколкото на сериозни традиции.
В биатлона имахме надежди за по-добро представяне. Все още сме далече от медалите. През целия сезон показвахме форма, която ни даваше надежда за класиране в топ 10, но за съжаление не се получи. Желание и очаквания винаги има, защото държавата отделя немалко средства за подготовка на тези спортове. Годишният бюджет е около 3,5 млн. за всички федерации. Това не е достатъчно. Тези средства обезпечават подготовката на елитните спортисти. Липсата на бази и спортна инфраструктура за зимни спортове не позволява да се изгради конкурентна среда и условия за трениране на подрастващите. Повечето ни елитни спортисти се подготвят в чужбина. Няма какда сме доволни, след като нямаме медал!“, каза Кралев.

Снимка: Ладислав Цветков

Related posts

Leave a Comment