КРАЛЕВ: 3 СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА в момента в България говорят за извоюван огромен авторитет! ВИДЕО: …..

Спортният министър Красен Кралев:Домакинства на световни първенства се печелят, когато си извоювал огромен авторитет. Tова казах днес в сутрешния блок на Нова телевизия. Първо трябва да имаш силни спортисти. Не се дава домакинство на аутсайдер в даден спорт. Второ – важно е да има активност на федерациите. Тези, които имат опит в провеждането на подобни състезания, се ползват с по-голямо доверие. Mного важна предпоставка е държавната политика и националната стратегия за такива домакинства. В момента ние даваме годишно средно около 5 млн. лв за организиране на подобни международни събития у нас.За Световното по волейбол бяха отпуснати с постановление на правителството 5 милиона долара.

Благодарение на добрата работа на федерациите и на общините, които участват, се справяме брилянтно със сложната организация на трите световни първенства – по волейбол, гребане и художествена гимнастика. С тези спортни форуми целим първо е да популяризираме държавата и отправяне на позитивни послания към света, защото целият спортен световен елит в момента е фокусиран върху България. Десетки телевизии предават състезанията, големи личности от света на спорта ще бъдат наши гости –

президентите на световните федерации в трите спорта, председателят на MOK Томас Бах, и руският спортен министър Павел Колобков. Но основната ни цел е да може да дадем възможност на младите хора, особено на децата, да се докоснат до майсторството, изкуството на най-талантливите български спортисти. Правили сме статистика, особено след Европейското първенство по волейбол, което заедно с Италия организирахме през 2015 г. Имаше огромен наплив на деца във волейболните школи, дори Владо Николов първи усети тази вълна на интерес към волейбола и разкри много школи в цялата страна. Имаше по 200-300 кандидати от всички възрастови групи, които се записват. Крайната цел е тази.

Стратегията ни преди олимпийски игри е да може в ключовите спортове, в които имаме шанс за успех, да вземем домакинства на олимпийски квалификации. Именно успешното провеждане на подобни световни първенства ще ни даде много голям шанс във волейбола, бокса и борбата и други спортове, в които имаме шансове за медали в олимпиадата, да вземем олимпийски квалификации през следващите години.

Държавата е адекватна на спортните успехи и това се доказа вчера, когато премиера Бойко Борисов заяви, че ще отпусне финансиране за нов стадион, ако националния ни отбор по футбол продължи с доброто представяне. Там, където има успехи, веднага се реагира с финансова впомощ – от наша страна се изгражда спортна инфраструктура. 28 години държавата не беше дала нито един лев за футбола. През последните 3 години направихме близо 10 стадиона, изграждане на дребна настилка, трибуни, осветление. Ред е и на националния отбор – когатоима добро представяне, съвсем логично е да стимулираме, да подпомогнем. Виждате, те сами направиха много. Със средства от УЕФА се изгради страхотна база, на която националите могат да се подготвят. Но хубаво е за българските фенове, за българските зрители да има един нов национален стадион, който да отговаря на международните стандарти. Мисля, че това е възможно. Може да бъде много бързо построен нов стадион със стегната организация в рамките на максимум 2 години.
Видео

Related posts