Как да избегнем фалшиви сайтове на букмейкъри?

За любителите на спортни залози никога не е било по-лесно да упражняват любимото си хоби. Безвъзвратно отмина времето на хартиените фишове и химикалките, на опашките и квитанциите. Днес е достатъчен само достъп до интернет, за да предизвикате съдбата. И тъй като монетата винаги има две страни, не трябва да забравяме, че покрай възхода на хазартните оператори, във виртуалното пространство се появиха и некоректни букмейкъри, които могат да бъдат и доста опасни. Как да ги разпознаем? И на кого да се доверим? В статията обобщаваме основните признаци на измамните хазартни сайтове.

Лиценз и автентичност

Първата червена точка е липсата на официален лиценз за упражняване на дейност, който дава гаранция за качеството на услугите и информационната сигурност на компаниите. Поради тази причина нелицензираните сайтове на букмейкъри могат да бъдат блокирани в определени държави или отваряни чрез заобиколни линкове. Липсата на лиценз означава, че потребителите нямат защита и не могат да предявят претенции в съда, в случай че са ощетени.
В България лицензите се издават от НАП, а на сайта на институцията може да проверите всички утвърдени букмейкъри за определен период от време. Обикновено информация за лиценза е указана и в долната част на уебсайтовете. За предпочитане е направите тази проверка и да се уверите, че лицензът на въпросния оператор не е изтекъл.
Уебсайтът на букмейкъра също може да издаде нередност. Особено внимавайте, когато визуално той наподобява платформата на утвърден хазартен оператор, но с различен URL адрес. Например, добавени са цифри, тирета или друго разширение на домейна на автентичния хазартен оператор. В такъв случай вероятно става дума за уебсайт – клонинг, който иска да ви заблуди, че се регистрирате и играете в реномирана компания.

Прекалено щедри обещания

Червената лампа трябва да светне и при обещания за прекалено голям бонус срещу минимален или дори без депозит. Така фалшивите букмейкъри искат да привлекат повече регистрации, но след това поставят скрити условия, с които усвояването на бонусите става невъзможно. Същото важи и за нереалистично високите коефициенти, например за футболни мачове, като в последствие се оказва, че залозите са отказани или изобщо не могат да бъдат поставени.
Отзивите на клиенти във виртуалното пространство също ще ви ориентират дали даден букмейкър е надежден или не. Негативни ревюта се срещат и за най-доказаните хазартни кампании, но когато те преобладават за някой по-непопулярен сайт, тогава вероятно в него има нещо гнило.

Сертификат за сигурност на сайта

Изключително важно е букмейкърът да разполага със сертификат за сигурност на своя уебсайт – SSL. Това означава, че информацията, която се обменя между потребителския браузър и сървъра на оператора, се криптира. Лесно може да проверите това обстоятелство от адреса, който се изписва във URL полето на вашия браузър. При защитените сайтове адресът винаги започва с https://, а преди него се появя иконка на катинар.
Ако сайтът ви се струва тромав, тежък и постоянно забива, то навярно операторът не си е направил труда да инвестира в нужните технологии. Смята се, че това е още един признак на некоректните букмейкъри, тъй като утвърдените такива се стремят всячески да подобряват потребителското изживяване чрез скоростна връзка, синхронизация на залозите и игрите в реално време между различни устройства, мобилни приложения и подобрени функционалности.

Каква е целта на измамите?

С атрактивни и апетитни оферти фалшивите букмейкъри се опитват за кратко време да съберат колкото се може повече регистрации. Така те получават чувствителни данни за всеки потребител, като имейл адрес, телефонен номер, банкови детайли, а в някои случаи ЕГН и други лични данни. Злоупотребата с лични данни е изключително сериозен проблем в съвременния свят, който може да доведе до прехвърляне на вземания, източване на банкови сметки, изнудване, както и фишинг атаки с измамни съобщения, изпращани до множество потребители.

Други фиктивни букмейкъри целят финансови измами, като прибират депозираните средства от потребителите, не изплащат печалбите им или налагат скрити условия.
Ето как да разпознаете фалшивите сайтове накратко:

  •  Сайтовете нямат сертификат за сигурност и лиценз
  • Не е посочена информация за компанията и нейното седалище – държава, адрес, телефон за връзка
  • Нереалистични бонуси – могат да бъдат и безплатни
  • Задържане на плащания към потребителите без обяснение
  • Негативни ревюта от клиенти
  • Неадекватно клиентско обслужване и тромав сайт

Преди да отворите акаунт в непознат букмейкър, отделете няколко минути и го проучете щателно. Къде е регистриран операторът? Има ли лиценз от България или от друга държава? Какви са общите му условия? Свържете се отдела за обслужване на клиенти и задайте въпросите, които ви интересуват, особено по отношение на тегленето на средства. Съвети ще намерите и в секцията за хазартни игри на сайта на НАП, в страницата на Комисията за защита на потребителите и компетентните институции.

Related posts