Златният глобус Кор Кароли трябваше да вдигнат тримата ветроходци от Поморие, които спасиха човешкия живот на Станислав Попчев, паднал зад борда по време на регата край Бургас. Нищо, че не е междуконтинентално плаване. Лично мнение. ВИДЕО

Златният глобус Кор Кароли трябваше да вдигнат тримата ветроходци от Поморие, които спасиха човешкия живот на Станислав Попчев, паднал зад борда по време на регата край Бургас.
Нищо, че не е междуконтинентално плаване.

Това е мое лично мнение.

На 17 септември по време на държавното първенство за килови яхти в района на Бургаски залив яхтите попадат в шквал с ураганна сила – измерени са 37 м/сек.
Станислав Попчев, шкипер на яхта “Шимазен”, е пометен зад борд, часът е 17.24.
По GSM чат е обявено “Човек зад борда”, което веднага е ретранслирано по всички способи и започва търсене.

В търсенето се включват и средства от брега. В 18.32 часа RIB от Поморие с екипаж Христо Гърков, Красимир Карталов, Щилиян Чернев намират и спасяват Станислав.
На спасителите бяха връчени почетни грамоти на церемонията Златен глобус Кор Кароли.



Павлин Надворни е носителят на ветроходната награда Златен глобус „Кор Кароли“ за 2022 година.

Церемонията се състоя в Юнашкия салон.
Другата номинация беше на Франсоа Боп и екипажът на яхта “Chocolate 3”.

Номинацията на Надворни:

Павлин Надворни с яхта “Еспресо Мартини” за плаването му като едночленен екипаж от Мраморно море до о-в Пантелерия и обратно до Варна, общо 2324 мили.

Номинацията на Боп:
Франсоа Боп с яхта “Chocolate 3” (Шоколад 3) и отличното им представяне в двете регати Rolex Giraglia (Ролекс Джиралия) и Rolex Middle Sea Race (Ролекс Мидъл Сии Рейс). Боп получи специална почетна грамота.

Гост на тържеството бе командващият ВМС на Република България контраадмирал Кирил Михайлов.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=322&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100000042145530%2Fvideos%2F573046021326483%2F%3Fidorvanity%3D1036260423197400&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“322″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Почетни плакети получиха:
Елисавет Иванов (Савата)
Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за принос към българския ветроходен спорт като състезател и активен деятел Елисавет Иванов (Савата) във връзка с 90 годишния му юбилей

Завършил ВИФ / НСА, специалност „ветроходство“, от 1958 г до средата на 90-те години работи в БСФС и като управител на Националната ветроходна база на язовир Искър. Състезател в класове Фин и шкотман в клас Летящ холандец в различни национални и международни състезания. През 1966 г. участва в „Балтийската регата“ в Талин като шкотман на Коста Никитов от Бургас, което дава начален тласък на “Летящ холандец” като олимпийски клас у нас. На Балканиада в Турция е шкотман на Никола Александров на „Летящ холандец”, заемат 3-то място, а на регата „Мамая“ през 1970 и 1971 г. заемат 1-ви места. Повече от 10 фодини е изпълнявал функции на хонорован треньор на националните отбори за класовете „Финн“ и „Летящ холандец“. Активно спортува и участва в състезания по ски алпийски дисциплини. Многократно е член на ръководството на БФВ. Желаем му здраве и дълголетие. Плакета ще му бъде изпратен в София.



д-р Васил Куртев
Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българското морско ветроходство и във връзка с 85 годишния му юбилей д-р Васил Куртев.

Рекордьор по Златни глобуси, общо четири – 1982 с яхта Норд, 1984 отново с яхта Норд, 2010 с яхта Безоне и 2017 за околосветско плаване с яхта Одесос, д-р Васил Куртев е пределно известен за да има нужда отново да бъде представен. Пожелаваме му здраве и дълги години да бъде жив пример за морско активно дълголетие. За съжаление и тази година д-р Куртев и съпругата му отлетяха при децата в САЩ, но ви представяме неговото видео обръщение към всички нас.

Хенрих Кокончев
Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българското ветроходство и ветроходен спорт и във връзка с 75 годишния му юбилей Хенрих Кокончев.

Състезател на Фин в Черно море, участник и призьор в множество регати, зимното пресичане на Черно море с Димитър Генчев на яхта Аврора, основател на база Автостопанство Веслец, носител на Златен глобус от 1990 година за участието в Тустар с яхта Булкон стар, уважаван съдия по ветроходство и още много ветроходни изяви. Желаем му здраве, дълголетие и спортни успехи на внучките!

Любен Христов
Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за съществен принос към българското ветроходство и във връзка с 75 годишния му юбилей Любен Христов.

Любен Христов е от тихите мореплаватели. Той не вдига шум около своите плавания, но няколкократните му прекосявания на Атлантика, както и плаванията му около Европа и в Средиземно море го нареждат сред най-активните наши морски ветроходци. Едва миналата година се “осмели” да кандидатства за Златния глобус и заслужено го спечели.

В продължение на няколко години сигурността на участниците в регата Кор Кароли се обезпечава от кораб на Военноморските сили. Фондацията изказа благодарност на командването на ВМС и най-вече на екипажа с командир Андрей Петров за съпричастността и огромната помощ. На командир Андрей Петров беше връчена почетна грамота от Фондация Кор Кароли.



Беше връчена и награда за проявено себеотрицание и мъжество при спасяване на човешки живот на море – тримата поморийци Христо Гърков, Красимир Карталов, Щилиян Чернев.

Награда за журналистика на морска тематика на името на Тинко Трифонов получи тази година Валентин Димитров за издаденаа книга “Четвъртият адмирал” – сборник “разкази и други четива” .

Почетени бяха „морски“ хора, които ни напуснаха през тази година.
к.д.п. Николай Йовчев Павел Шулга
Петър Енчев

Борислав Цончев

Леополд Лудвиг Гловня

Ангел Първанов

Поклон пред светлата им памет.


Related posts