Двореца е домакин на Световната купа по хандбал за мъже от 25 до 30 април! Съперници на България са Азербайджан и Нигерия от 19 ч.

Двореца е домакин на Световната купа по хандбал за мъже от 25 до 30 април!

България е първата страна, която за втори път ще приеме турнира за мъже от Световната купа по хандбал.
През миналата година първото състезание в Европа, на което се прилагат новите правила в хандбала беше Европейският шампионат за младежи до 20 години в Двореца на културата и спорта.
През 2022 г. за пръв път и двата Европейски шампионата се проведоха в един град – Варна, Двореца.
Трикратната победителка в Шампионската лига Аня Алтхаус беше във Варна през 2021 г.
„Впечатлена съм от Варна. За пръв път съм тук, за пръв път съм на Черно море и е много приятно. Ще ви кажа и още нещо, което ми се случи тук за пръв път. За пръв път видях подводница, която излезе изненадващо от водата пред мен (б.а. точно до комплекса за плажен хандбал се провеждаха военни учения)“, каза тогава Алтхаус.В момента националният ни отбор, воден от старши треньора Илиян Василев и треньорите Димитър Николов и Николай Георгиев провежда подготвителен лагер във Варна. Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.
В надпреварата ще вземат участие 12 отбора. Европейските тимове са Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), дебютантът Индия (Азия) и Нигерия (Африка).
В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. България е в група „D“ с Азербайджан и Нигерия.
Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят в потока за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.

Старши треньорът Илиян Василев преди СК по хандбал във Варна:
Целим се в първото място и не го крия

„Целим се в първото място и не го крия.“ Това заяви старши треньорът на мъжкия ни национален отбор по хандбал преди стартиращата във вторник Световна купа във Варна (25-30 април).
„За нас е важното да бием! Другите каквото правят, правят. Наблягаме най-вече на нашата игра, на нашата група. Имаме четири мача и трябва да ги вземем. Това е положението. Ако не бием тези четири мача, няма къде да ходим нагоре. Целим се в първото място и не го крия. За това сме тук. Не сме дошли да се пробваме, а да направим нещо. Трябва да имаме амбиция, но все пак е спорт. Всички искат наистина да спечелят. Това ме радва, защото няма нужда от допълнителна мотивация“, заяви Василев.
С изключение на Николай Генов, който е с контузия в ръката, в отбора няма други здравословни проблеми.„Момчетата са добре физически. Искаме да коригираме някои технически и тактически детайли. Нямаме много време, но съм благодарен на федерацията, че ни даде възможност да направим една седмица лагер, което в наше време за България е нещо много. Това много ни помогна. Помогна ни също, че през октомври участвахме с младежите на турнира IHF Trophy в Косово. С оглед регламента на състезанието, базата е тази.“, допълни Василев.
За пръв път с отбора тренира Николай Генов, който вчера свали гипса от травмираната си лява ръка. Той обаче със сигурност отпада за първите два мача. Финалната група за турнира ще стане ясна в понеделник. От 20 състезатели, които провеждат лагер във Варна ще останат 14 плюс 3 резерви.
Към отбора днес трябва да се присъдени играещият в елитния френски „Шатр“ капитан Светлин Димитров, а в понеделник пристига и състезаващият се във втородивизионния френски „Маси Есон“ Кристиан Василев.
България е първата страна, която за втори път ще приеме турнира за мъже от Световната купа по хандбал, който ще се проведе от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта във Варна. През 2017 г. домакини бяха Габрово и Велико Търново.
В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. България е в група „D“ с Азербайджан и Нигерия. Мачовете на нашите от груповата фаза са във вторник и сряда от 19 часа в Двореца на културата и спорта.


Related posts