В ДВОРЕЦА откриха СВЕТОВНАТА КУПА по СПОРТНА ГИМНАСТИКА, треньорите чакат 4-ма българи на ФИНАЛ, раздават фанелки с

С официална церемония, провела се пред Двореца на културата и спорта във Варна, бе дадено началото на Световната купа по спортна гимнастика. Областният управител Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, председателят на организационния комитет Йордан Йовчев, президентът на родната федерация по гимнастика Красимир Дунев, както и представители на всички 20 отбора се включиха в събитието.
„Изключително се радвам, че


Варна за пореден път е домакин на Световната купа по спортна гимнастика. Това е признание за отличните бази и големия спортен потенциал, с които градът ни разполага. Пожелавам на всички участници успех и съм уверен, че ще станем свидетели на страхотни изпълнения“, сподели г-н Портних.
Духовият оркестър на военноморските сили на Република България, с диригент капитан лейтенант Георги Зайранов, спомогна за доброто настроение по време на церемонията. Умения демонстрираха и членовете на ансамбъл „Одесос“, които впечатлиха гостите с традиционно българско хоро. Знаменосци по време на откриването бяха курсанти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.
Чрез поздравителен адрес, изпратен до организаторите и участниците в Световната купа, министърът на младежта и спорта Красен Кралев изрази увереност, че „надпреварата ще премине на най-високо ниво и ще остави дълбока следа в спортния живот на варненци“.
Ето и програмата на Световната купа:

Петък, 1 септември:
10:00 – 12:30 часа – квалификации
15:00 – 18:00 часа – квалификации
Събота, 2 септември:
11:20 – 17:10 часа – Финали
Неделя, 3 септември:
11:20 – 17:10 – Финали
––––––––––––
Организаторите на Световната купа: Търсим 4 финала
„Имаме шансове да видим поне 4-ма българи на финалите на Световната купа по спортна гимнастика“, сподели председателят на организационния комитет на събитието Йордан Йовчев. Днес надпреварата беше открита с официална церемония, а преди нея се проведе и пресконференция. На нея освен легендарния ни гимнастик присъстваха още президентът на родната федерация Красимир Дунев, заместник-кметът на град Варна Коста Базитов, изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов, както и представителят на международната федерация по гимнастика Джефри Томпсън.
„Очакваме много силно и оспорвано състезание. Имаме доказани шампиони тук, които искат да се подготвят максимално добре и да проверят нивото на конкуренцията преди световното първенство, което ще се проведе само след месец. И аз вярвам, че националите ни имат възможност да стигнат поне до 3-4 финала на отделните уреди. Дори се надявам, че ще имаме и медалисти“, коментира Красимир Дунев.
„За Варна е преди всичко гордост да бъде домакин на Световната купа. Защото продължаваме да доказваме, че освен фестивална столица, градът ни е и притегателен спортен център“, сподели зам.-кметът Коста Базитов.
„Считаме, че с обновения вид на Двореца на културата и спорта притежаваме най-добрата материална база в България. Надявам се всички участници в турнира да се насладят на престоя и удобствата на нашия град“, каза Минко Христов.
Представителят на международната федерация Джефри Томпсън се върна към спомените си отпреди 30 години и разкри, че именно от България е започнала съдийската му кариера.
„Когато за пръв път напуснах Канада, за да бъда съдия на международен турнир, дойдох именно тук, в България. Помня, че състезанието беше в Златни пясъци. Така че за мен е огромно удоволствие отново да се върна във вашата страна. Като представител на международната федерация трябва да знаете, че оценяваме високо вашето домакинство. От видяното до момента мога да кажа, че се справяте безупречно“, допълни Джефри Томпсън.
–––––
Фланелка с автограф от Йордан Йовчев за първите зрители на Световната купа
Първите 20 зрители, които влязат в Двореца на културата и спорта във Варна, за да наблюдават на живо изпълненията от Световната купа по спортна гимнастика, ще получат

специален подарък – фланелка с автограф от Йордан Йовчев.
Надпреварата беше официално открита днес с церемония, а от утре, 1 септември, започват и квалификациите на отделните уреди при мъжете и жените. Началото е от 10:00 часа, като входът за зрители е свободен.
„Искаме да предоставим възможност на всеки любител на гимнастиката да дойде в залата и да види голяма част от елита в нашия спорт. Състезанието е само месец преди Световното първенство и дава превъзходен шанс на всеки да направи генерална репетиция преди шампионата в Монреал. Призовавам и всички, които

не са наблюдавали на живо спортна гимнастика, да дойдат в залата, за да усетят емоцията от нашия красив и изключително сложен спорт“, коментира Йордан Йовчев, който е председател на Организационния комитет на Световната купа.

Related posts

Leave a Comment