Във Варна започна подготовката на Европейска купа по ветроходство

Поредната техническа среща между представители на СК „Черно Море Бриз“, община Варна, Пристанище Варна и ИАМА даде начало на финалнния етап от подготовката за Европейската купа по ветроходство в Клас Лазер, която ще се проведе във Варна между 2-ри и 4-ти Октомври.

Организатор на международната проява е Българската федерация по ветроходство с домакинството на Община Варна и СК „Черно море Бриз“.Срещата се проведе на второ кейно място на Морска гара Варна, където ще бъдат разположени яхтите, участващи в надпреварата. На срещата се обсъдиха и решиха редица въпроси свързани с организацията и логистиката на състезанието. За времето на Регатата любимото място за разходка и отдих на граждани и гости на града ще предложи много адреналин и динамика.

Варна е домакин на Европейската купа в този клас за трети път, а надпреварата е генерална репетиция за Европейското първенство през 2021 г., чийто домакин е гр. Варна.

Участие ще вземат състезатели в два олимпийски и едни детски клас, съответно „Лазер Радиал“, „Лазер Стандарт“ и „Лазер 4.7“. Заявките се приемат и в момента.

 
Варненци
Публична група · 4765 членове

Присъединяване към групата

Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…
 

Едновремено с организацията на това събитие върви и подготовката на ЕП Лазер 2021 за жени и мъже в Олимпийските класове Лазер Радиал и Лазер Стандарт за което се очаква да се състезават над 300 яхти.

Лазер е един от най-динамичните и интересни класове, достъпен за всички възрасти – от деца до ветерани, с над 215 000 регистрирани състезатели в световената мащаб. Редица от най-изявените ветроходци, сред които Бен Ейнсли, Иън Пърси, Франческо Бруни и много други са стартирали забележителните си успехи именно от Лазер. Това никак не е случайно, тъй като класът предлага възможност за развитие на комплексни за ветроходството качества. Заради тези си предимства яхтата остава толкова популярна и днес, както когато е пуснат за първи път като плажна лодка през 1969 г.

Макар пандемията да постави под въпрос провеждането на купата, която първоначално беше планирана за май, по предложение на домакина и организаторите, Европейската федерация прецени, че при спазване на всички мерки за безопасност, Варна е домакин, който може да поеме организацията на това спортно събитие.

Виолина Данчева


Related posts