ВЛАДИСЛАВОВО ще има нов стадион срещу 7,5 млн. Общо 14,3 млн ще бъдат вложени в спортни съоръжения през 2019

Владиславово ще има нов стадион срещу 7,5 млн лева. Общо 14,3 млн лева ще бъдат вложени в спортни съоръжения през 2019, годината – Варна е Европейски град на спорта. Средствата, залегнали в пректобюджета на общината, ще се инвестират в изграждането на чисто нови комплекси и реконструкцията на стадион „Спартак“.
Един от мащабните проекти е строителството на многофункционален спортен комплекс в район „Владислав Варненчик“, който ще бъде най-модерният в града. За изграждането му в тазгодишния бюджет са заложени малко над 7,5 млн. лв. Около 2,2 млн. лв. от местната хазна ще се използват за спортен комплекс на ул. Студентска“, а близо 1,8 млн. лева – за парк и спортни съоръжения в кв. „Виница“. За основния ремонт на стадион „Спартак“са планирани 1,93 млн. лева.

Над три пъти са увеличени средствата за дейност „Спортни бази за спорт за всички“. През тази година бюджетът е в размер на 21 млн. лева при 6,47 млн. лева за 2018 г.

На днешното заседание на ПК „Младежки дейности и спорт“ бе съобщено, че ще се търсят варианти за завършване на залата за бадминтон и тенис на маса в кв. „Младост“ и за превръщането й в мултифункционално съоръжение. Има идея за проектиране на малка тренировъчна зала с мобилни седалки за 1000 души, която да е алтернатива на Двореца на културата и спорта. Подходящ терен е 6 дка до училище „Никола Вапцаров“, върху който през следващите години може да бъде построена залата.

Общинските съветници одобриха проекторамката по програма „Спорт“, при която също има сериозно увеличение на бюджета. През тази година тя е в размер на 2 млн. и 135 хил. лева, с 835 хил. лева повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г. В тази сума е включено финансирането за събитията, свързани с „Варна – Европейски град на спорта“.

Спортният календар по програмата за 2019 г предвиждапровеждането на над 200 инициативи, от които над 50 са международни. Една от проявите е престижната международна регата „Tall ships“, превърнала се в емблема за града ни. Сред по-важните събития са Международният лекоатлетически маратон „Варна 2019“, Европейското първенство по хандбал за девойки до 19 г., 50-то юбилейно издание на автомобилното рали „България“, Международният турнир по спортна гимнастика с основен организатор Йордан Йовчев. Варна ще приеме регатата „Кор Кароли“, както и международен турнир по тенис на корт. За 79-ти път ще се проведе плувният маратон „Галата – Варна“.

Related posts