Варненци са трети на ски ориентиране

Варненският СКО „Академик“ зае трето място в комплексното класиране на националното състезание по ски ориентиране за Купа „Троян“, която се проведе при тежки метеорологични условия на Беклемето.

Около 200 състезатели от 22 клуба се включиха в надпреварата организирана от Община Троян, Българска Федерация по Ориентиране и Ски клуб „Хемус“ – Троян.

Основен двигател и главен съдия бе Иван Беломъжев, подпомогнат от неговият син – световният шампион за 2017 г. Станимир Беломъжев.След двата дни, в които се проведоха къса и средна дистанция, варненските ориентировачи отстъпиха само на „Узана“ /Габрово/ и „Браун тим“ /Велико Търново/. Двама от състезателите на „Академик“ заеха трети места в индивидуалното класиране – Матей Стоянов във възрастова група М12 и Михаил Стоев в М16.
Боян Софин „Соколец“ /Самоков/ и Андрея Даксова „Карлък“ /Смолян/ триумфираха в елитната група при мъжете и жените. Отлично се представи и младата варненска надежда Николай Недков, който е шести, а Калина Стоева завърши на 13-о място при дамите.

Състезанието бе част от подготовката на българските ориентировачи за държавното първенство в различните дисциплини, което ще се проведе в началото на месец февруари.

Климатичните условия на Беклемето поднесоха доста изненади на организаторите и състезателите – бурен вятър „снегоядец“, а през нощта заледяване на трасето.
Състезанието се възстановява след 10 годишно прекъсване. 198 състезатели от 22 клуба в страната се състезаваха в осем възрастови групи на „къса дистанция“ и на „средната дистанция“.
Обработени са 48 км писта за състезанието.

В състезанието взеха участие и 6-ма представители на Спортен клуб по ориентиране „Север“ – Плевен. Сред тях са и представители на ВВВУ „Георги Бенковски“. Това са курсант-сержант Мартин Симеонов, специализация „Авиационни електроприборни и автоматични системи“, който се състезава при мъжете до 21 години. Маршрутът за неговата възрастова група е с дължина 8 000 м, сборно изкачване 270 м и 16 контролни точки. Картата е изработена през месец януари 2021 г. от з.м.с. Георги Хаджимитев.
На състезанието присъства и още един представител на ВВВУ „Георги Бенковски“ – майката на курсант-сержант Симеонов – Янислава Симеонова. Тя бе натоварена с отговорната задача да следи отблизо за изявите на възпитаника на ВВВУ и да му вдъхва кураж по трасето.

 
Варненци
Публична група • 7001 членове

Присъединяване към групата

Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…
 

За да бъде славата тройна, трети представител от Спортен клуб по ориентиране „Север“ – Плевен е бащата и съпруг – Даниел Симеонов, който се конкурира със своите опоненти по трасе с дължина 4 300 м, 130 м положителна денивелация и 10 контролни пункта. При 45 състезатели, Симеонов – старши постигна 8-мо място през първия състезателен ден.
От Клуб „Север“ най-добре се представи Данчо Генов , който в своята възрастова група – до 55 години, зае трето място.
При променящите се атмосферни условия в планината двудневната подготовка на авиационните ориентировачи не е достатъчна. Въпреки това, стартът за сезона е факт, а участието на много млади хора от цялата страна в състезанието по ски ориентиране е надежда за възхода на този спорт.

Новото през тази година е специалното внимание, което организаторите ще отдадат в памет на почетния гражданин на Троян- инж.Марин Радевски.
През първия ден на състезанието ще бъде стартът на късата дистанция. А в неделя от 11 часа- на средната дистанция. Дължините са различни за различните възрастови групи. Организаторите са се постарали да изработят много добра нова карта с помощта на Георги Хаджимитев. Многократно са обработени всички трасета.
Състезанието ще премине почти без публика заради строгите мерки поради коронавируса.
Репортаж по темата може да видите в новините на ТВ ЗЕТРА


Related posts