Варненец от клуб Moliendo възстанови традициите български, като пусна единствените във Варна моникс и карамбол

Варненецът Пламен Атанасов (известен сред варненци като Кройф) от частен клуб Moliendo възстанови традициите български, като пусна единствените във Варна моникс и карамбол. Преди 30 години моникс имаше в кръчмата на всяко българско село. България ги произвеждаше и беше в тройката на Европа по производство на моникси. Днес карамбол и моникс има само във Варна и София.
За лаиците Пламен обяснява, че карамбола

via GIPHY

се играе като на маса за билярд, но на нея няма дупки като билярда. Много важна е самата температура на повърхността на масата, която трябва да бъде от 34 до 37 градуса за нормално движение на топките по нея.
Моята маса за карамбол е професионална, чисто нова, внос от Испания. Има 2 вида карамбол – прав и триспонтов или три бордов се нарича още. Виждате двете маси са в обстановка от бароков стил. Излезли сме от всеобщия кич. Желанието ми е да създам приятна обстановка мъжете да играят карамбол или моникс, а жените им през това време да гледат телевизия. И това при съвсем човешки цени – 5 лв за 1 час игра на моникс и 10 лв за 1 час игра на карамбол. Частният клуб набира членове, като всеки един е добре дошъл без членски внос. Трябва обаче да знае – тук се пуши. Вентилацията ни е добра. Имаме и маса за спортен бридж. Членовете на клуба не плащат нищо, аоставят доброволни дарения срещу които получават документ. Нямаме работно време, защото работим по всяко време, 24 часа в денонощието, но след предварително позвъняване. Който не знае правилата за игра на карамбол и моникс, ще го научим, безплатно. Целта е в Moliendo Club Bar Billiard да бъдем едно общество, което да разтоварва от работното ежедневие. Помня преди 30 г съвсем наблизо на Бенковска имаше един бай Калус, арменец, билярд клубът му беше постоянно пълен, а той обясняваше на играчите, че ще научат моникса, когато позлатят краката му. За карамбола допълваше, че ще станат играчи, когато

via GIPHY

позлатят трите му крака.
Правилата за игра на моникс
Целта на играта е да се достигне определен брой точки. Bсеки джоб ти носи различен брой точки. Цветната топка (черна или червена) удвоява броя на точките за джоба, в които е попаднала. Освен това имаш и три гъби, разположени в триъгълник в центъра на масата – две светли в основата и една тъмна – на триъгълника. Върха му сочи към теб. Ако събориш светла гъба, губиш точките, набрани от текущия ти удар, а ако събориш черната – губиш всички точки и почваш от начало.
Правилата за игра на карамбол

Related posts

Leave a Comment