ВАРНА е домакин на ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА по ветроходство, клас Лазер. 40 яхти стартират утре от ….

Варна е готова с организацията за Европейската купа по ветроходство в олимпийския клас Лазер. Състезанието се открива в петък от11 чна кея в зоната за отдих на Пристанище Варна, а малко след това стартира първата гонка. Около сцената ще има екрани, по които всеки ще може да следи гонките, направени са и два слипа, по които яхтите ще навлизат навътре в морето.
Днес организаторите разкриха подробности за престижната спортна проява на пресконференция в Юнашкия салон. Пред медиите застанаха Росен Марангозов, шеф на Българска федерация по ветроходство, Кристиан Димитров от Община Варна, Тодор Иванов, главен съдия на състезанието и звездата на СК „Черно море Бриз” Мариела Николова.

„До този момент заявки за участие са подали 40 яхти – 29 от България, 6 от Румъния и 5 от Украйна. 19 яхти ще се конкурират в клас „Лазер 4.7”, в който са 4 възрастови групи, 11 в „Лазер Стандарт” и 10 в „Лазер Радиал” с по 3 възрастови групи. След сбора от точките ще стане ясен крайният победител, на който ще връчим Европейска купа Варна. Радващо е, че ние сме един от петте региона, от които общия брой на точките ще определи и абсолютния носител на Европейската купа”, заяви Марангозов.
Той уточни, че морската столица е домакин на четвъртия кръг от Европейската купа, като първите три са били в Анкона, Белгия и Швейцария.

Регатата във Варна е с голям коефициент – 50, в Световната федерация и е валидна за световната и европейската ранглиста.

Варна ще е представена от

6 състезатели на СК „Черно море Бриз” и 4 от Яхтклуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна”. С най-големи шансове от тях за призови места са Иван Филчев и Мариела Николова в „Лазер Радиал” и Калина Маринова – в „Лазер 4.7”.
Главният съдия Тодор Иванов обяви, че за първите два дни са предвидени по 3 гонки, а в неделя – две. Стартът ще зависи от времето, а всички гонки са във Варненския залив.

В петчленното международно жури, което евентуално ще разглежда протести, са включени директорът на класната асоциация EurILCA Жан Люк Мишон, Никола Александров, Румен Паунов, Козмин Андоне и Драгомир Андонович.

„Ние ще сме домакини на Европейската купа в „Лазер” три години поред – 2018-а, 2019-а и 2020-ата. Ако се справим добре, имаме уверението на г-н Жан Люк Мишон, че Варна ще бъде избран за домакин на европейското първенство в „Лазер” през 2021 година. Подобен шампионат никога не се е провеждал в България и при положение, чеуспеем, това ще утвърди Варна като водещ морски център. Знаете, че през 2009-а ние приехме и европейското в клас „ФИН”, каза Кристиан Димитров.

Надпреварата е валидна за ранглистата на БФВ, като след нея и „Циклон” в Поморие ще бъдат определени националните отбори за световните и европейски първенства в Холандия и Швеция, както и за отборното в „Тим Рейсинг” в Италия и първата олимпийска квалификация в Дания.

Related posts