Варна спорт
26-04-2017 Варна спорт
В наличност от италианската световна марка GIVOVA - 10 черни анцуга, М-ки, червени екипи, размер М. Въпроси на 0885-136014 *  •  
 
ТЕМИ
:: ФК "Черно море"
:: Спартак 1918
:: БГ спорт
:: БГ Футбол
:: Футзал
:: Черно море БАСК
:: Черно море БРИЗ
:: ТК Черно море Елит
:: Кикбокс и Муай-тай
:: Баскетбол Черно Море
:: Светът
:: Извън спорта
:: КОНКУРСИ
:: Симфонии в снимки
:: LEGEA&DERBISTAR
:: ГРАДЪТ и ВЛАСТТА
:: Двореца
:: България
:: КОНТАКТИ
00:03 2015-01-06
Пример:
АНКЕТА
Ще стане ли варненецът Красен Кралев отново министър на спорта в новото правителство?

Да
Не


ИМОТИ
5 дка до Приселци
6000 лв.
ЧАТ
НОВИНИ ОТ ВСИЧКИ ТЕМИ

varna-sport.com 16.05.2016 20:36
Знаеш ли какво се случи вчера в Брюксел? Бойко (Геноцида) зароби България със замразени заплати години напред и цени без таван през заем към Европейската банка с 6 милиарда евро като се включи в далаверата "Евро +". Дания, Великобритания, Швеция и Чехия отказаха участие в заробването, нашата мутра обаче изпълни поръчката за която бе избран за министър-председател. Ако си умен ще прочетеш разработката и коментара във в-к Сега, убийствената карикатура е естествено на Христо Комарнитски:

България ще стане гарант за над 6 млрд. евро на прахосници в ЕС
Държавата ще внесе на първо време над 354 млн. евро, за да участва в механизма за стабилизиране на еврозоната
Светослав Терзиев, Наделина Анева
Най-бедната държава в ЕС България ще стане гарант за 6.09 млрд. евро по новия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който ще възлиза на 700 млрд. евро, след като бъде задействан през 2013 г. Отделно тя ще трябва да внесе близо 700 млн. евро в капитала му, възлизащ на 80 млрд. евро. Финансовите й задължения ще произтекат от новия пакт за еврото ("Пакт за еврото плюс"), към който премиерът Бойко Борисов обяви, че я присъединява, на завършилия вчера Европейски съвет в Брюксел.
Въпреки че не членува в еврозоната, новият пакт й дава възможност да се възползва от ЕМС, ако й се наложи да търси кредити на международните финансови пазари. Механизмът ще има кредитен рейтинг ААА, което означава, че лихвите по гарантираните от него кредити ще бъдат най-благоприятни. Ако някоя държава изпадне в неплатежоспособност, както се случи с Гърция и Ирландия, останалите ще погасят дълговете й чрез гаранциите, с които стоят зад механизма. Досега Гърция получи подкрепа от 110 млрд. евро, а Ирландия - 85 млрд. евро. Ако се наложи да бъдат спасявани обаче големи държави като Испания и Италия, които също са затънали в дългове, сумите ще се измерват в трилиони евро, предупреждават икономисти.
Ключ за изчисляване на дела на всяка държава в капитала на ЕМС е процентът, с който тя участва в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ). За България той е 0.8686%. Направена бе отстъпка за държави, чийто БВП на глава от населението е под 75% от средния в ЕС, като 12 години те ще правят вноски в капитала на ЕМС по формула, която ще включва 75% от дела в бюджета на ЕС според брутния национален доход (0,3% за България) и 25% от дела в капитала на ЕЦБ. Това означава, че България ще трябва да внесе 354 млн. евро през облекчения период (0,44%). След него делът на държавата ще скочи на 696 млн. евро. Този ключ за изчисляване ще се пренесе и върху гаранциите, като първоначално те ще бъдат за 3.08 млрд. евро, а след преходния период - за 6.09 млрд. евро.
В новия пакт за еврото участват освен 17-те държави от еврозоната също и шест страни извън нея, които се присъединиха вчера на Европейския съвет. Заедно с България това са Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Четири държави отказаха да влязат в пакта - Великобритания, Унгария, Чехия и Швеция.
Решението за присъединяването на страната ни към "Пакта за еврото плюс", което премиерът обяви в четвъртък в парламента, е взето от правителството в сряда следобед на подпис, разказаха вчера министри. Тази форма се прилага при по-маловажни решения и изисква подписите на половината министри плюс премиера. Министрите изобщо не са разбрали точно какво одобряват и вчера силно се затрудниха да обяснят смисъла на ангажимента, който страната ни поема пред ЕС.
Вицепремиерът Цветан Цветанов обясни, че отсъствал от страната и изобщо не знае какво е одобрил заместникът му. На въпрос какво е мнението му за присъединяването на страната ни към "Пакта за еврото плюс" регионалният министър Росен Плевнелиев извинително обясни, че не може да каже, защото не е присъствал на това заседание. "Вероятно някой от моите заместници ме е замествал, тъй като бях в Брюксел", измъкна се Плевнелиев. Военният министър Аню Ангелов също не можеше да се ориентира какво са одобрили. "Става въпрос за утвърждаване на една позиция, която трябваше да бъде представена пред Европейския съвет", обясни Ангелов. Транспортният министър Александър Цветков също се затрудни да обясни каква е българската позиция по пакта. Той каза, че имало дискусия по време на правителственото заседание в сряда, но от стенограмата става ясно, че такава дискусия не е имало.
Решението за присъединяването на страната ни към този важен формат е било предпоследна точка от дневния ред на кабинета. Външният министър Николай Младенов, който трябвало да представи позицията на България пред министрите, предложил докладът да се оттегли, защото след заседанието на МС предстояла среща между премиера Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и шефа на БНБ Иван Искров. "Искам да чуя мнението и на Иван Искров и с министър Николай Младенов тогава да вземем категорично решение", казва Борисов и така точката е изчерпана.
Икономическият министър Трайчо Трайков обясни вчера пред "Сега", че всъщност имало дискусия, "и то не една", но те били извън официалната част от заседанието на МС и затова няма стенограма за изказаните позиции. Участвал и вицепремиерът Дянков, който по-рано имаше резерви по влизането ни в пакта. "Първоначално имаше различия между МФ и БНБ, от една страна, и МВнР, от друга страна, като и двете тези имаха много добри аргументи", обясни Трайков. "Аргументът "за" беше, че е по-добре да си в кухнята и да слагаш подправки, вместо да ядеш каквото ти сервират, а аргументът "не толкова за" беше да не влезем в една поредица от свързани събития, където да ни задължават да правим стъпки, които не са идеални за нас", обясни Трайков. Според него това, до което накрая се стигнало като позиция, отразявало и двете гледни точки.
Никой - нито в правителството, нито в парламента, можа да каже какъв финансов ангажимент поема страната ни с присъединяването към този пакт. Той може да бъде изчислен, като се види последният работен документ преди Европейския съвет, изработен на 21 март. Публикуван е в интернет на адрес: http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/20110322Laajen/ESM_Term_Sheet_21.3.2011.pdf В него фигурират задълженията на държавите, членуващи в еврозоната, но присъединилите се към пакта като България вчера се обвързват със същата формула за участие.
--------------------------------------------------
коментар:
Помните ли равния старт в зората на демокрацията, след като вече бяха раздадени милионите на когото трябва? Тогава народът загуби на мига националното първенство, но премиерът Бойко Борисов сега му дава втори шанс - да участва в европейско първенство. На Европейския съвет в Брюксел той обеща България да се включи в "Пакта за конкурентоспособност", който напоследък получи названието "Пакт за еврото плюс" (за да не се смесва с първия злополучен пакт за еврото, известен като "Пакт за стабилност и растеж"). Чрез него ще застанем на равен старт с държавите от еврозоната, които иначе ни смятат за икономически негодни да въведем общата европейска валута. Борисов е убеден, че в честното състезание ще докажем колко несправедливо ни дисквалифицират и сетне ще получим покана да влезем в техния клуб. Иначе сме щели да изпаднем, щом Европа превключи на по-висока скорост.
Без да разбира за какво става дума,
премиерът прочете в Народното събрание преди отпътуването си завчера за Брюксел съобщение до депутатите, подготвено му от юристи, с което се подсигури срещу атаки, че самоволно поема дълготрайни ангажименти от името на държавата. Съобщението съдържаше справка за плюсовете от участието ни в "Пакта за еврото плюс" и не казваше нищо за минусите. Три часа по-късно Борисов кацна в Брюксел, където улиците бяха блокирани от демонстранти, опънали големи плакати точно пред сградата на Европейския съвет с протести срещу минусите на пакта. Там обикновените граждани бяха по-добре информирани дори от нашите депутати, които мигаха неразбиращо за какво ги агитира премиерът.
"Пактът за еврото плюс" бе съчинен в края на миналата година от френския президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел, след като се видя, че много страни не спазват ангажиментите си, поети чрез беззъбия "Пакт за стабилност и растеж". Затъналите в дългове и в бюджетен дефицит държави от южната дъга на ЕС заедно с Ирландия предизвикаха просветление у главните кредитори в еврозоната, че не може да има стабилност на общата валута, без да има обща принудителна регулация. Саркози и Меркел измислиха "Пакт за конкурентоспособност", който в началото на февруари бе представен като творба на Работната група на Ван Ромпой (председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой), за да не изглежда като френско-германски диктат над по-малките държави. Водещият принцип в него е
"равнение по най-добрите",
т.е. по най-конкурентоспособните държави. Равнението ще се прави по три критерия: първо, цена на конкурентоспособността, измервана чрез цената на труда в зависимост от производителността; второ, стабилност на държавните финанси чрез особено внимание към държавния дълг; трето, задължително минимално равнище на инвестиции в наука, образование и инфраструктура.
За изпълнението на критериите ще се прилага програма от шест точки, която изисква:
1. Премахване на индексацията на заплатите според инфлацията.
2. Взаимно признаване на дипломите и квалификациите, за да се насърчи движението на работната сила.
3. Въвеждане на единна основа на корпоративния данък.
4. Обвързване на пенсионните системи с изменящата се продължителност на живота.
5. Включване в конституциите на "алармиращи механизми срещу дългове".
6. Въвеждане за банките на национални режими за управление на кризи.
Нарушаването на критериите и програмата ще задейства санкции, които ще се изразяват в глоби според брутния вътрешен продукт. България, която по заплати и производителност е на последно място в ЕС, се нарежда сред отличничките по финансова дисциплина, защото нито е затънала в държавен дълг над пределните 60% от брутния вътрешен продукт, нито е надхвърлила с много границата от 3% на бюджетния дефицит, които са главните показатели на досегашния "Пакт за еврото", погазен от разпусналите се държави. Нейното старание, разбира се, произтича от възпитателните мерки на валутния борд и е за сметка на жизненото равнище. Когато Борисов се среща с колегите си в Европейския съвет,
скришом се гордее, че българският народ е научен да гладува и кротува,
докато другаде правителствата се клатят от улични протести при всяко посегателство над жизненото равнище.
Вярно е, че България не бива да се отдалечава в периферията на ЕС и трябва да участва във вземането на всички важни решения. Сегашната система на френско-германско договаряне зад гърба на другите и затваряне на дебатите в рамките на еврозоната наистина е първообраз на Европа на две скорости. Но когато се стреми да не изостане, България трябва да е наясно какво рискува. Борисов обеща на депутатите да не се държи като своите "yes"-предшественици, а да брани малкото предимства на държавата. Едно от тях е ниският корпоративен данък от 10%. Той е предпоставка за привличане на чужди инвестиции. Само че Германия, Франция и други развити държави нямат интерес да насърчават изтичането на собствени капитали и изнасянето на производства в държави като България. Хармонизацията на корпоративните данъци вероятно няма да се ограничи само до основата, както се обещава, а ще се пренесе и върху ставката (процента), което личи от натиска върху Ирландия, чийто корпоративен данък от 12,5% боде очите на Саркози и Меркел. Нейният премиер Енда Кени се съпротивлява героично, макар че Париж и Бон го заплашват с по-неблагоприятни лихви по спасителния пакет от 85 млрд. евро, който му отпуснаха миналата година. Ако ставаше дума само за данъчната основа, нямаше да наблюдаваме такова извиване на ръце.
Вторият голям риск е
застопоряването на България на дъното на доходите
Тя е в омагьосан кръг, защото отвореният европейски пазар изравнява цените на стоките, които макар и с голямо закъснение дърпат нагоре и заплатите въпреки ниската производителност. Ако се премахне индексирането според инфлацията, заплатите ще се заковат трайно на сегашното равнище, защото докато работодателите имат възможност да използват евтина работна ръка, няма да правят инвестиции в по-производителни технологии. Безплатният труд си е съвсем ефикасен.
Що се отнася до пенсиите, които са срам за държава от ЕС, равният старт също не ни обещава нищо добро, защото идеята е пенсионната възраст в Европа постепенно да се вдигне до 67 години. По този начин в България почти ще бъде отменено пенсионирането за мъжете, които доживяват средно до 68-69 години. Жените ще запазят някакъв шанс, но в твърде напреднала възраст.
България влезе в ЕС заради надеждата да получи подкрепа за ускорено развитие и догонване на по-богатите държави. Принципът за "равнение по най-добрите" означава точно обратното по замисъла на Франция и Германия, защото изисква игра по техните правила и отмяна на всякакви бонуси, за да не се нарушава "равенството" по конкурентоспособност. Това е като равния достъп до медицински грижи в ЕС: всеки има право да се лекува навсякъде, но разходите му се покриват от националните здравни системи според собствените им тарифи. Българинът може да се лекува във Франция и Германия, но държавата му покрива нищожна част от сметката, която стига само колкото лекарите там да му кажат едно "добър ден". Останалото доплаща сам. В същото време французинът може да се лекува спокойно в България със своята осигуровка, от която остава и ресто за държавата му.
Както излиза обикновено - равни сме, но някои са още повече. Последиците са предвидими. Пактът ограничава заплатите и пенсиите, но не пречи с нищо на цените, нито пък задължава с нещо работодателите да повишават производителността чрез нови технологии. В държави, където заплатите са 10-15 пъти по-високи от българските, а разликата в пенсиите е още по-голяма, дисциплиниращите мерки ще са като подръпване на ухо. У нас ще се пристъпи направо към рязане на уши и глави.
Ако се чудите защо все пак куцият Борисов отиде на това европейско първенство, ето отговора: защото лично на него му е изгодно. Той можеше да поиска смекчаване на мерките, както направи Дания за индексацията на доходите, но се направи на разсеян. Когато утре някои започнат да шумят по улиците, че цените растат, а заплатите не помръдват, той ще има за извинение не само Станишев и Кадафи, които не са големи авторитети, а ще се оправдава с Европейския съюз. Както сега казва за акцизите върху горивата, че от тях няма мърдане, защото са фиксирани на минимална граница от ЕС, същото ще става и за доходите. От Борисов може и да се отървем след някоя и друга година, но от мъките няма да има отърваване, защото всеки следващ пълномощник на олигархията ще се възползва от същото оправдание, обслужвайки приятелите си, които го слагат на власт.

Карикатура Христо Комарнитски
Честито роби на Европа! Честото бедност, глад и смърт!

Още от НОВИНИ ОТ ВСИЧКИ ТЕМИ
РАЕВА: Работила съм с много министри, но КРАСЕН КРАЛЕВ е много силен министър! Вярвам, че отново ще е той, за да...
14:09 25.04
"АКАДЕМИК" (ВН) се класира за ФИНАЛА на държавното по ФУТЗАЛ! Съставът на Димитър Алексиев: ...
23:17 24.04
ВК "ОБЕДИНЕНА ВАРНА 2015" се класира за финалите на държавното по волейбол за момчета! СЪСТАВЪТ: ...
22:49 24.04
"ЧЕРНО МОРЕ" се върна на 4-тото място в един луд, луд мач срещу "Локо" (Пд)! ЦСКА поведе на "Лудогорец", но...
22:56 23.04
ЖЕЛАНИЕТО на МОРЕТО за съперник в плейофите се сбъдна! Резултати от последния кръг, касирането и ПЛЕЙОФИТЕ по дати:
11:14 23.04
Имаше такъв клуб - "СПАРТАК" (ВН) победи "ЧЕРНО МОРЕ" на финала на турнира "Георги Димитров (Червения)", и то с 3:0
23:31 22.04
Още новини от НОВИНИ ОТ ВСИЧКИ ТЕМИ >>
РЕКЛАМА
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
РАЕВА: Работила съм с много министри, но КРАСЕН КРАЛЕВ е много силен министър! Вярвам, че отново ще е той, за да...
14:09 25.04
"АКАДЕМИК" (ВН) се класира за ФИНАЛА на държавното по ФУТЗАЛ! Съставът на Димитър Алексиев: ...
23:17 24.04
ВК "ОБЕДИНЕНА ВАРНА 2015" се класира за финалите на държавното по волейбол за момчета! СЪСТАВЪТ: ...
22:49 24.04
"ЧЕРНО МОРЕ" се върна на 4-тото място в един луд, луд мач срещу "Локо" (Пд)! ЦСКА поведе на "Лудогорец", но...
22:56 23.04
ЖЕЛАНИЕТО на МОРЕТО за съперник в плейофите се сбъдна! Резултати от последния кръг, касирането и ПЛЕЙОФИТЕ по дати:
11:14 23.04
Имаше такъв клуб - "СПАРТАК" (ВН) победи "ЧЕРНО МОРЕ" на финала на турнира "Георги Димитров (Червения)", и то с 3:0
23:31 22.04
ДАРИН ВЕЛИКОВ преди последния кръг днес: Искаме "АКАДЕМИК" (ПД) в ПЛЕЙОФА! Капитанът СТАНИСЛАВ ЦОНКОВ: Пожелахме си
11:35 22.04
КАМБУРОВ ще играе срещу МОРЕТО в неделя! Сдобри се с шефа на "Локо" (Пд)! На този ден преди 92 г варненци спечелиха
20:34 21.04
УРАН и в 2 ВАРНЕНСКИ СЕЛА, обявиха от трубуната на парламента! МАРЕШКИ: Вина има, ВИНОВНИ НЯМА! Предлагам комисия..
11:41 21.04
На 81 г почина ГИМНАСТИКЪТ на 2 олимпиади, треньор и ръководител ЛЮБЕН МИХАЙЛОВ! Поклонението е в ЮНАШКИЯ САЛОН на
14:07 20.04
Още новини >>

Moreto.net   Sport1.bg   ДФК Варненчик   DOOM.bg   Heros TV & Heros Net   Sporta.bg   AmAm.bg   Hera.bg   BulgarianBasket.com   Varna-Dnes.com
Всички права запазени. При използване на информация от сайта е задължително позоваването на varna-sport.com посредством хиперлинк
1